Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nya regler stor utmaning

Publicerad: 20 januari 2010, 14:22

Det nya generikasystemet sjösätts nu fullt ut inom några veckor. Det kan bli bökigt för apoteken och läkemedelsföretagen under en period, spår Magnus Thyberg, projektchef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

De skärpta reglerna för generiskt utbyte, som formellt gäller sedan i somras, innebär att apoteken ska expediera det billigaste utbytbara läkemedlet på marknaden. Tidigare har det räckt att tillhandahålla det billigaste tillgängliga läkemedlet på det lokala apoteket. Implementeringen fullt ut har dragit ut på tiden – men nu är det dags.

– Apotekens IT-lösningar stöder nu regelförändringarna fullt ut och implementeringen sker i rask takt nu och under ett antal veckor framöver. Det finns inget egentligt samband mellan ägarbytena på apoteken och införandet av de nya reglerna, berättar Magnus Thyberg, projektchef för apotek på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Kritiska remissinstanser har tidigare pekat på att logistiska problem och ”returcirkus” kan uppstå till följd av den nya, skarpare huvudregeln.

Magnus Thyberg tror att förändringen kan bli stor för såväl apotek som läkemedelsföretag.

– Det kommer att krävas en hel del beteendeförändringar. Det kommer säkert att vara bökigt under en tid framöver för såväl apotek som läkemedelsföretag innan systemet får full effektivitet.

TLV har redan träffat läkemedelsindustrin och apoteksaktörerna för samtal om det nya systemet för generiskt utbyte.

– Vi vill själva inta en aktiv roll och arbeta pragmatiskt, vi kommer att behöva sitta ned och föra en dialog med industrin och apoteksföretagen även framöver. Känslan är nu att alla vill åt samma håll, säger Magnus Thyberg.

Han välkomnar läkemedelsindustrins självpåtagna förhållningsregler, ”god tillgänglighetssed”, som Dagens Apotek skrev om förra veckan.

– De är en förutsättning för att det nya systemet ska fungera. Den viktigaste delen är att företagen ser till att de verkligen kan leverera under hela prisperioden.

Införandet av fyra månader långa prisperioder har skjutits något på framtiden, och blir verklighet först från den 1 februari 2011 enligt ett aktuellt remissförslag.

I år blir alltså det billigaste utbytbara läkemedlet i varje utbytesgrupp herre på täppan i en månad som tidigare.

– Vi har bedömt att det är viktigt med god tid för förberedelser när det gäller den här förändringen. Den 1 februari 2011 innebär dock att den förberedande processen med prisansökningar med mera inför den första fyramånadersperioden måste inledas i september i år, säger Magnus Thyberg.

Regeln om virtuella takpriser, som begränsar högstapriserna för utbytbara läkemedel – se artikel länkad här intill – föreslås också träda i kraft först från den 1 februari 2011.

TLV lyfte fram regeln i en debattartikel i samband med Dagens Nyheters artiklar om generikasystemet strax före jul.

Innebär det inte att det omskrivna missbruket av generikasystemet riskerar att fortsätta fram till den 1 februari nästa år?

– Nej, incitamenten för det oönskade beteendet försvinner redan med de regelskärpningar som börjar tillämpas nu. Tidigare kunde en vara köpas när den var billigast och säljas när den var dyrast, och vinsten hamnade hos apoteket. Nu införs regeln att slutförsäljning ska ske till förra månadens pris, och därmed försvinner incitamentet.

Varför inför ni då takpriser?

– Vi ser ett värde i att smalna av korridoren för priserna. I dagens system tvingas ett företag alltid upprätthålla ett takpris. Det är inte bra att det behövs, och det kan se ut som om det görs genom samarbete mellan företagen. Det är inte heller bra för konkurrensen.

– I och med de virtuella takpriserna blir också originalläkemedel schablonmässigt billigare vid patentutgången, säger Magnus Thyberg.

Förslag om virtuellt takpris

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev