Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nya utredningen blir 2016 års apotekshändelse

Publicerad: 30 december 2015, 09:46

Foto: Thinkstock

Förändringen av handelsmarginalen var en av de största apotekshändelserna 2015. Nästa år kommer branschen att följa den nya apoteksutredningen med spänning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Dagens Apotek bad några branschpersoner att peka ut de viktigaste apotekshändelserna 2015 och vad som blir viktigast nästa år.

Johan Olofsson, ordförande för Sveriges Oberoende Apoteksaktörers Förening, Soaf, lyfter fram den stora ökningen av antalet fristående apotek under året.

– För ett år sedan var det 25–30 oberoende apotek, nu är det nästan 40. Förutsättningarna har inte direkt blivit gynnsammare för de oberoende apoteken, men mognaden av marknaden har ändå lett till att det i vissa bemärkelser har blivit enklare att driva eget. Till exempel finns det i dag it-system som är utvecklade för de oberoende apoteken, vilket saknades åren efter omregleringen, säger han.

– Sedan är det så att det kommer alltid att finnas entreprenörer som har idéer och som vågar starta eget och nu har många arbetat på kedjor ett tag och känner sig redo för att driva egna företag, tillägger han.

Hans förhoppning för 2016 är att Soaf ska fortsätta att växa och att medlemmarna ska kunna få bättre tillgång till produkter och rabattavtal. Han kommer också att arbeta för att Soaf ska bli mer delaktiga i de frågor som Apoteksföreningen driver.

– Det är viktigt att vår röst inte glöms bort när man talar om apoteksbranschen, säger han.

Det kanske viktigaste beslutet för apoteksföretagen under året var det om en ändring av handelsmarginalen. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har under året presenterat flera delrapporter och i mitten av december fattade myndigheten ett beslut om en ny modell för apotekens handelsmarginal. Den nya modellen innebär att marginalen höjs för dyra läkemedel, men totalt sett förblir densamma.

Lars- Åke Söderlund, senior rådgivare hos Apoteket AB, välkomnar ändringen.

– Den borde innebära en ökad tillgänglighet till dyra läkemedel för patienter, säger han.

Johan Olofsson påpekar att apotek i dag ofta har en större andel billiga läkemedel och att det är svårt att säga vilken effekt ändringen får för apoteken. Den nya marginalen börjar gälla den första april 2016.

I slutet av det här året offentliggjordes direktiven till den nya apoteksutredningen och landstingsrådet Åsa Kullgren (S) utsågs till utredare av regeringen. Senast den 31 december 2016 ska hon presentera sina förslag.

Apoteksbranschen kommer att följa utredningen med spänning. Enligt direktiven ska den bland annat se över ”hur apotekens roll för en förbättrad läkemedelsanvändning kan utvecklas”, vilket välkomnas av Lars-Åke Söderlund.

– Utredningen kommer nog att föreslå fler tjänster på apotek och förhoppningsvis också andra arbetssätt där vi samverkar mellan vårdprofessioner för patientens bästa. Kan vi utveckla teamarbetet kan vi bidra till att skapa en ökad läkemedelsnytta, säger han.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Fritjofsson är inställd på att följa den nya apoteksutredningen noggrant.

– Vi kommer vara en mycket aktiv part inför remissrundan, säger hon.

Det andra stora uppdraget för förbundet 2016 som hon pekar på är nästa års förhandlingar för nya apoteksavtal.

– Vår apotekssektion har tillsammans med kansliets förhandlingsavdelning redan påbörjat det arbetet och vi har tydligt sett att, på många håll, är arbetssituationen för farmaceuter på apotek mycket pressad. Det finns regler som måste skärpas vilket vi kommer att ta upp i kommande förhandlingar, säger hon.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev