Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nya villkor för tillverkare av extemporeläkemedel

Publicerad: 10 augusti 2010, 14:29

Från den 30 juni är APL inte längre en del av Apoteket AB. Vd Eva Sjökvist Saers tror att det finns goda förutsättningar på en konkurrensutsatt marknad.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den som driver apotek kan inte samtidigt vara tillverkare av läkemedel.

Därför har APL, Apoteket Produktion & Laboratorier, skiljts från Apoteket AB och är sedan den 30 juni ett fristående bolag under socialdepartementet.

– Jag tror att det finns bra förutsättningar för att vi ska kunna vidareutveckla det vi gör i dag, säger Eva Sjökvist Saers som sedan 2008 är vd för APL.

APL som tillverkar extemporeläkemedel, specialtillverkade läkemedel som är individanpassade, har i dagsläget avtal med samtliga apoteksaktörer.

Några organisationsförändringar på grund av frikopplingen från Apoteket AB är inte aktuella i nuläget.

– Mellan 2007 och 2009 gjorde vi en stor organisationsförändring och drog ner från 550 anställda till 440. Jag ser inte att vi behöver göra några förändringar nu, men det beror naturligtvis på marknadsutvecklingen och på hur efterfrågan och konkurrens ser ut framöver, säger Eva Sjökvist Saers.

Hon säger vidare att APL måste hitta och bli bättre på informationsflödet för att kunna agera på en konkurrensutsatt marknad. Troligtvis kommer externa krafter att anlitas för detta.

– Från att ha varit en inhouseproducent till Apoteket AB har vi nu ingen att luta oss mot. Det kan bli aktuellt att till exempel se över resurser när det gäller kundservice, säger Eva Sjökvist Saers.

Inom APL finns tre affärsområden: vård, apotek och läkemedelsföretag och bolaget kommer även fortsättningsvis att utveckla de olika verksamheterna som ett sammanhållet bolag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev