Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Nystartare får betala fullt pris

Publicerad: 8 december 2009, 14:00

Konkurrensverket, KKV, vill att alla småföretagare – inte bara apoteksköpare – ska kunna få tillgång till Apoteksgruppens stödstruktur. Möjligheten skapas också, men kräver fullt medlemskap med tillhörande avgifter och villkor.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Konkurrensverket, KKV, har regeringens uppdrag att övervaka utvecklingen på den nya apoteksmarknaden från ett konkurrensperspektiv.

Som ett led i arbetet har myndigheten under hösten fört en dialog med Omstruktureringsbolaget, OAB, om förutsättningarna för småföretagare att driva apotek.

KKV och OAB har samtalat vid minst sex tillfällen sedan den 24 juni.

KKV har bland annat begärt svar på frågor om kostnaden för den så kallade IT-övergångslösning som Apoteket tagit fram, och som är baserad på Apotekens terminalsystem ATS. I en intensiv debatt här på sajten tidigare under hösten har prislappen för nystartande småföretagare som vill använda lösningen ifrågasatts.

– I sitt svar har OAB förklarat för oss att priserna för övergångslösningen motsvaras av faktiska kostnader. Vi har inte sett någon anledning att ifrågasätta den uppgiften, säger Eva Svalfors, handläggare på KKV.

Apoteksgruppen är en statlig paraplylösning för de 150 statliga småföretagarapotek som snart ska säljas. Apoteksgruppen begränsar, som Dagens Apotek skrivit tidigare, möjligheterna för medlemmarna att bedriva konkurrerande verksamhet.

KKV har påpekat att dessa inskränkningar inte bör vara för långtgående – det skulle kunna vara negativt från konkurrenssynpunkt.

I ett e-postmeddelande till Claes Kjellander, projektledare på OAB, har konkurrensrådet Thomas Ringbom på KKV föreslagit att Apoteksgruppens tjänster görs tillgängliga även för icke-medlemmar, det vill säga entreprenörer som inte köper något av de 150 småföretagarapoteken.

Detta skulle kunna vara ett sätt att ge nystartande aktörer särskilt stöd i reformens inledningsfas, skriver Thomas Ringbom.

Enligt OAB kommer tjänsterna att erbjudas andra än apoteksköpare, men det kräver att dessa entreprenörer, som startar apotek från scratch, blir fullskaliga medlemmar i Apoteksgruppen.

– Vi har inte velat ha olika typer av medlemskap i Apoteksgruppen. Samma avgifter kommer att gälla som för apoteksköparna, det vill säga 3,90 procent av omsättningen, säger Claes Kjellander, projektledare på OAB.

– Vi har dock ännu inte satt någon tidpunkt för när denna möjlighet kommer att börja erbjudas. Medlemmar som startar nya apotek måste också acceptera samma juridiska inlåsningar som apoteksköparna, säger Claes Kjellander.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev