Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nytt förslag om upplysning

Publicerad: 29 oktober 2009, 15:48

Förslaget om en ny nationell läkemedelsupplysning har ändrats. Sjukvårdsrådgivningen kommer inte att rekrytera några apotekare eller receptarier – det ska i stället Läkemedelsverket göra.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Enligt Läkemedelsverkets ursprungsförslag till ny nationell läkemedelsupplysning, skulle den landstingsdrivna sjukvårdsrådgivningen anställa 20–30 receptarier för att svara på läkemedelsfrågor, främst från allmänheten.

Svårare frågor skulle enligt förslaget hänvisas till en ”andra linje” bestående av en handfull erfarna apotekare på Läkemedelsverket.

Men det förslaget är inte längre aktuellt.

– Vi kommer inte att rekrytera några farmaceuter, det blir Läkemedelsverkets ansvar, säger Björn Gustafsson, ansvarig för Sjukvårdsrådgivningens telefontjänst.

Ursula Forner, kommunikationschef på Läkemedelsverket, bekräftar att verket kommer att rekrytera farmaceuter själva.

– Man kan se det som en utveckling av den ursprungliga projektidén. Eftersom sjukvårdsrådgivningen är utspridd kan det vara en fördel att det här samlas centralt hos oss. Vi kommer att behöva rekrytera knappt 15 personer, i första hand receptarier. Dessutom har vi sedan tidigare erfarna apotekare och receptarier anställda, säger Ursula Forner.

– Ursprungsidén att sjuksköterskorna på 1177 blir den första anhalten för den som ringer kvarstår. Vi blir en andra linje, dit läkemedelsfrågor kopplas vidare. Andra linjen blir nu alltså starkare än i ursprungsförslaget.

Rekryteringen ska inledas inom kort.

Som Dagens Apotek skrev i tisdags är startdatumet för den nya permanenta läkemedelupplysningen framskjutet till den 4 januari 2010.

Fram till dess gäller en provisorisk lösning, som sköts av personal från Apoteket AB:s nedlagda kundcentrum i Uppsala.

– Den lösningen har hittills fungerat jättebra, säger Ursula Forner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev