Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Nytt forum skapas i dosfrågan

Publicerad: 1 April 2010, 09:17

Nytt forum skapas i dosfrågan

Foto: Birgitta Rydberg (fp).

Ett nationellt forum för fortsatt dialog i dosfrågan – och snart ett nytt kunskapsunderlag. Det blev resultatet av gårdagens möte på socialdepartementet om dosläkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd i Stockholms läns landsting, var en av deltagarna på gårdagens möte på regeringskansliet om dosläkemedel, där företrädare för landsting, socialdepartementet, Omstruktureringsbolaget och Apotekens Service deltog.

– Mötet var bra och konstruktivt. Vi fortsätter att tillsammans samla och lägga ihop kunskaper för att få en gemensam bild i frågan om dosläkemedlen, säger hon.

Dialogen ska fortsätta inom ramen för ett nytt nationellt forum där socialdepartementet via SKL ska bjuda in landstingsföreträdare.

– Det är troligt att forumet träffas för första gången om några månader. Till sommaren kommer ett kunskapsunderlag att ha tagits fram kring vad som gäller inför landstingens kommande upphandlingar av dosförpackade läkemedel. Målgruppen för underlaget blir både landstingsföreträdare och den nya marknadens aktörer, säger Birgitta Rydberg.

Landstingen driver frågan att Apotekens Service bör ta över webbverktyget e-dos från Apoteket AB. Vad fick ni för besked i den frågan?

– Beskedet blev detsamma som framgått av artiklar i Dagens Apotek. Det vill säga att servicebolaget sannolikt blir en form av ”telefonväxel”, säger Birgitta Rydberg.

Eva-Britt Gustafsson, vd för Omstruktureringsbolaget, beskrev den förmodade lösningen för dos-infrastrukturen på detta sätt i Dagens Apotek nr 2/10: "Enkelt uttryck lutar det åt en lösning som gör servicebolaget till en sorts telefonväxel för receptbeställningarna. De ska göra precis som detta görs i dag, förutom att de också väljer vilket apotek patienten är kund hos."

Mötet leddes av departementsrådet Sofia Wallström. Dagens Apotek har under förmiddagen utan resultat sökt henne för en kommentar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev