Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nytt fristående apotek i Västra skogen

Publicerad: 26 augusti 2013, 11:41

På Västra skogens apotek jobbar Farasat Hosseini, receptarie och apotekschef, Gita Narmoghaddam som är lageransvarig, Viktoria Shapoval och Veronika Jönk som är apotekstekniker samt Parisay Tadayon. På bilden saknas apotekaren Nameer Daoud.

Ägarna till fristående Akalla apotek har öppnat nytt, i Västra skogen i Solna. Receptarien Parisay Tadayon vill inspirera fler att våga satsa.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I somras fick Västra skogen sitt första apotek. Delägarna hoppas på att kopiera framgångsreceptet från Akalla apotek, som öppnade 2010.

– Det har gått jättebra med Akalla apotek och det har varit väldigt uppskattat av kunderna, berättar Parisay Tadayon för Dagens Apotek.

Hon driver båda apoteken och äger dem tillsammans med Jan-Erik Lindqvist och Gita Narmoghaddam. Västra skogens apotek är 135 kvadratmeter stort och fyra personer är anställda där. Eftersom det är det enda apoteket på plats hoppas ägarna på att hitta stamkunder även här.

– Närmaste apotek finns i Solna centrum och i Huvudsta och det är en bit att gå för kunderna, säger Parisay Tadayon.

Många som driver fristående apotek berättar om en ständig kamp för att överleva och om jobb dygnet runt. Men Parisay Tadayon tycker inte att de som funderar på att öppna eget ska bli avskräckta. Akalla apotek har gått plus sedan det öppnade.

– I år kommer vi kanske att gå plus minus noll på grund av kostnaderna för att öppna Västra skogens apotek. Men nästa år räknar vi med att båda apoteken går plus, säger hon.

Hemligheten bakom framgången är enligt henne helt enkelt bra service.

– Kunderna föredrar oss framför andra apotek. Akalla apotek ligger nära Kista med fyra apotek och Sollentuna centrum med tre, men ändå kommer kunderna till oss, säger hon.

Parisay Tadayon arbetade på apotek under monopoltiden och tyckte på slutet att hon kände sig mer som en försäljare än som en farmaceut. En tanke med att öppna Akalla apotek var därför att få mer tid för rådgivning till kunderna. Så har det blivit, och det är en del av förklaringen till apotekets framgång, tror hon.

– När kunderna får bättre råd här så väljer de oss. Om de har fått nya mediciner så tittar vi på om de går ihop med de gamla, om de har fått biverkningar så går vi igenom vilka läkemedel som kan ge sådana problem. Kunderna mår bättre och skojar till och med om att vi borde vara läkare!

På de två apoteken finns åtta anställda, förutom apotekstekniker även två apotekare och två receptarier. Alla tre delägarna är också engagerade i företaget.  Gita Narmoghaddam som tidigare arbetat i hemtjänsten är lageransvarig och Jan-Erik Lindqvist, som även driver flera andra företag, är aktiv i Sveriges oberoende apoteksaktörers förening (Soaf). Han köpte sin andel i företaget av receptarien Tara Ali som inte längre är delägare.

Nu planerar den nya ägartrion ännu fler apotek i Stockholmsområdet.

– Var någonstans är hemligt än så länge, för det är inte klart med lokal. Men det blir troligen ett nytt apotek 2014, säger Parisay Tadayon.

Många hör av sig till henne för att få hjälp med att öppna egna apotek. Just nu väntar två personer som hon haft kontakt med på besked om apotekstillstånd för nya apotek i Stockholmsområdet.

– Jag vill inspirera fler farmaceuter att öppna egna apotek, de ska inte vara rädda. En del fristående apotek har lagt ned men det är alltid så i näringslivet, vissa lyckas och andra inte, säger Parisay Tadayon.

Visst finns det även svårigheter med att driva fristående apotek, som att företaget måste ligga ute med stora summor pengar för läkemedel. De problemen har tagits upp i Soaf och förhoppningen är att branschföreningen Sveriges apoteksförening ska få politikerna att lyssna.

– Vi hoppas att regeringen ska hjälpa de oberoende apoteken mer och ta oss på allvar, för de har inte gjort särskilt mycket hittills. Men trots det här så kämpar vi och vi har lyckats!

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev