Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Nytt HPV-vaccin gav bredare skydd

Publicerad: 19 februari 2015, 08:59

En ny version av HPV-vaccinet Gardasil kan göra att fler kvinnor blir skyddade från livmoderhalscancer, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Det här ett fantastiskt resultat. Med de tidigare  vaccinerna kunde vi förhindra runt 70 procent av förstadierna till  livmoderhalscancer. Det nya vaccinet skyddar mot 90 procent eller kanske  mer, säger Kristina Elfgren, överläkare vid kvinnokliniken på  Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i arbetsgruppen för  cervixcancerprevention i Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Den version av Gardasil som används i  vaccinationsprogrammet innehåller virusliknande partiklar av HPV-typerna  6, 11, 16 och 18, varav de två sista orsakar de allra flesta fallen av  livmoderhalscancer. I det nya niovalenta vaccinet ingår även  virustyperna 31, 33, 45, 52 och 58, som alltså anses svara för  ytterligare runt 20 procent av fallen av livmoderhalscancer.

I den nya studien lottades runt 14 200 kvinnor i åldern  16 till 26 år till att få den fyrvalenta eller den niovalenta versionen  av vaccinet. Efter i median 4,5 års uppföljning hade möjliga förstadier  till livmoderhalscancer drabbat båda grupper i samma utsträckning.

Forskarna gjorde också en analys av de nästan 12 000  deltagare som inte var infekterade vid starten av studien, det vill säga  en grupp som speglar den tänkta målgruppen i  barnvaccinationsprogrammet.

Bland dessa kvinnor gav det niovalenta vaccinet nästan  97 procents skydd mot uppkomst av cancerförstadier relaterade till de  fem nya virustyperna, jämfört med det fyrvalenta vaccinet.

Detta kom inte till priset av försämrad effekt mot de virustyper som även finns i de det fyravalenta vaccinet.

Kristina Elfgren poängterar att det nya vaccinet inte  tar bort betydelsen av screening mot livmoderhalscancer med cellprov  eller HPV-test.

– Varken screening eller vaccination når full  täckningsgrad, vilket är en utmaning inför framtiden. Därför kommer   metoderna för att förhindra livmoderhalscancer, säger hon.

Senare i vår väntas besked från den europeiska  läkemedelsmyndigheten EMA om det niovalenta vaccinet blir godkänt inom  EU. Sedan blir det en fråga i den nationella upphandlingen av  HPV-vacciner om det kommer att användas i barnvaccinationsprogrammet.

Kristina Elfgren har tidigare deltagit i kliniska prövningar med Gardasil men har inte varit inblandad i den aktuella studien.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Merck, i Sverige känt som MSD.

Läs abstract till studien:

Elmar Joura med flera. A 9-Valent HPV Vaccine against Infection and Intraepithelial Neoplasia in Women. New England Journal of Medicine 2015;372:711–723. DOI: 10.1056/NEJMoa1405044

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev