Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Nytt läkemedel minskade överrörelser vid parkinson

Publicerad: 10 februari 2015, 14:19

Överrörlighet är ett vanligt bekymmer hos parkinsonpatienter som medicinerat med L-dopa under lång tid. Ett nytt läkemedel har potential att dämpa dessa biverkningar, enligt en ny svensk studie i tidskriften Brain.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det handlar om läkemedlet eltoprazin som stimulerar vissa typer av receptorer för signalämnet serotonin.

I den nu aktuella studien lät forskare vid Lunds universitet och Karolinska institutet 22 patienter i slumpvis ordning få ta läkemedlet i två olika doser eller placebo. Slutsatsen är att eltoprazin kunde minska överrörelserna med ungefär 20 procent, jämfört med när deltagarna fick placebo.

Samtidigt är det osäkert hur det resultatet återspeglar vad som skulle kunna gå att åstadkomma i klinisk praxis. I studien behandlades nämligen patienterna med en halv gång så höga doser av L-dopa än vad de normalt får för att de skulle få tydliga biverkningar.

– Det vi faktiskt hoppas på är att effekten på biverkningarna kan bli större om man testar behandlingen på patienter med Parkinsons sjukdom som får normala doser av L-dopa, säger Per Svenningsson, professor vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Han och hans kollegor hoppas nu kunna genomföra studier där eltoprazin testas i större patientgrupper.

Eltoprazin är ursprungligen utvecklat som läkemedel mot psykiatriska sjukdomar men det är inte godkänt vid någon indikation.

Läs hela originalstudien:

Per Svenningsson med flera. Eltoprazine counteracts l-DOPA-induced dyskinesias in Parkinson’s disease: a dose-finding study. Brain, publicerad online den 10 februari 2015. DOI: 10.1093/brain/awu409

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev