Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

OAB: "Apotekets styrelse bröt mot flera stand still-regler"

Publicerad: 25 september 2009, 12:20

Enligt Omstruktureringsbolaget, OAB, bröt Apotekets styrelse mot bolagsstämmans beslut och stand still-reglerna på några viktiga punkter, bland annat genom att samarbetet med Ica var detaljplanerat.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Det meddelar OAB, som är Apotekets moderbolag, i ett pressmeddelande nu på eftermiddagen.

Styrelsens avvikelser var bakgrunden till att Apoteket AB:s bolagsstämma i fredags beslutade att förtydliga hur Apoteket ska följa stand still-bestämmelserna.

– Apotekets redan nu etablerade samarbete med Ica var en i ledet av avvikelser från stand still-bestämmelserna. Projektet avslutades på vår begäran för att det var en uppenbar risk att en trygg försäljningsprocess skulle äventyras, säger OAB:s ordförande Birgitta Böhlin.

Vilka var de andra överträdelserna, förutom Ica-samarbetet?

– Det finns några ytterligare saker de har brutit mot men det är nu reparerat, säger Anna-Lena Boucht, informationschef på OAB, till Dagens Apotek.

Hon vill dock inte berätta vilka dessa överträdelser var.

Enligt presskommunikén har Apotekets styrelse mottagit flera påpekanden från OAB om efterlevnaden av stand still.

OAB meddelar nu också tidsramarna för Apotekets stand still-period, men inget om innehållet.

– Stand still-bestämmelserna upphör att gälla, undantaget ICA, när nya aktörer har fått apotekstillstånd, säger Birgitta Böhlin i pressmeddelandet.

Hur ska detta tolkas mer specifikt?

– Stand still upphör när försäljningen av kluster är klar och köparna har erhållit tillstånd  av Läkemedelsverket, säger Anna-Lena Boucht.

Nu fortsätter omregleringsprocessen enligt den tidigare fastlagda tidsplanen, enligt OAB. Bolagets bedömning var att ett klargörande kring Ica-projektet och ett förtydligande av stand still var ”nödvändigt för att trygga en säker omreglering av apoteksmarknaden”.

OAB meddelar också att frågorna som behandlas i det senaste bolagsstämmobeslutet, det vill säga i fredags, har varit kända  för Apotekets styrelse och ledning under en längre tid genom tidigare  bolagsstämmobeslut och utförliga diskussioner mellan bolaget och OAB.

Detta motsäger styrelseordförande Per Båtelsons tidigare uppgifter om att de nya villkoren kom som en total överraskning för styrelsen.

Att vissa frågor i stand still-instruktionen nu  förtydligats, beror  enligt OAB på att "diskussionerna varit långa, att Apotekets vd begärt en rad förtydliganden  samt att OAB upptäckt att Apotekets samarbete med ICA detaljplanerats på ett  sätt som strider mot bolagsstämmans beslut".

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev