Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oberoende apoteksapp för läkemedelsköp

Publicerad: 24 november 2016, 09:04

Fler aktörer och tjänster ska kopplas till appen framöver, säger Martin Irding.

Foto: Frisq

Om några månader är det tänkt att privatpersoner ska kunna beställa sina mediciner från vilket apotek som helst i landet via en ny gratisapp. Först ut att ansluta sig till tjänsten är två oberoende apotek i huvudstaden.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– I dagarna kör vi de första recepten till några små apotek för att testa att systemet fungerar. Det blir en bredare lansering inom några månader, säger Martin Irding, vd på it-bolaget Frisq som har tagit fram appen.

Han berättar att Sveriges Oberoende Apoteksaktörers Förening, Soaf, har varit drivande i arbetet och att ordförande Johan Olofssons två apotek i Stockholm är de första apotek där appen körs i skarpt läge.

– Vi har precis skickat de första recepten via hans apotek, säger Martin Irding.

Vad skiljer tjänsten från apotekens egna appar?

– Det här är en apoteksoberoende lösning. Man kan välja valfritt apotek och det i sig möjliggör att vi kan koppla upp oss mot andra tjänster som journaltillgång och direktkommunikation med vårdgivare kring läkemedel, om man vill skicka en förfrågan om att förnya recept och så vidare, säger Martin Irding och fortsätter:

– Man kan naturligtvis använda apotekens egna appar, men då kan du bara beställa läkemedel från just den kedjan.

Frisq har i dag tillstånd av E-hälsomyndigheten att koppla upp sig mot myndighetens receptregister för att visa patientens recept och skicka beställningar till anslutna apotek. Planen är att fler aktörer ska kopplas till tjänsten, fast det kräver en teknisk integration för varje apotek.

Appen ska även utökas med saker som är värdefulla för patienter att veta eller ha koll på, till exempel journaler och meddelanden från vårdgivare. Sedan i somras finns ett samarbete med Reumatikerförbundet vars medlemmar, förutom att direktbeställa läkemedel från apotek, även kommer åt sina medlemssidor och information om olika diagnoser i appen.

Det är också användaren som bestämmer val av leverans: posten, bud eller förbeställning till fysiskt apotek. Frisq tjänar sina pengar bland annat genom en administrativ ersättning som apoteken betalar för förmedlingen av recept.

– Appen kommer alltid att vara gratis för privatpersoner, säger Martin Irding.

Relaterat material

Han är Årets apoteksprofil

Reumatiker får app för beställning från apotek

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev