Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Oenighet om tempo på privatisering vid alliansseger

Publicerad: 21 maj 2010, 13:30

Oenighet om tempo på privatisering vid alliansseger

Allianspartierna är ense om att staten bör dra sig ur Apoteksgruppen – men har olika syn på hur snabbt det bör gå.


Det framgår av en enkät till partierna som Dagens Apotek gjort inför riksdagsvalet, och som presenteras i sin helhet i nummer 4 nästa vecka.

Centerpartiet vill gå snabbt fram i frågan.

– Vi vill att Apoteksgruppen så fort som möjligt övergår helt till de privata småföretagarna, säger Astrid Gustafsson, politiskt sakkunnig på partiets riksdagskansli.

Kedjan Apoteksgruppen ägs i nuläget av staten, men småföretagare ska med start i juni successivt ta över majoritetsägandet av de individuella apoteken. Kedjans 150 apotek ingick tidigare i Apoteket AB.

Folkpartiet och Kristdemokraterna är mer svävande i sina frågesvar. Erik Ullenhag, partisekreterare (FP), anser att Apoteksgruppen ”på sikt kan komma att övergå helt i entreprenörernas ägo”.

Joakim Pettersson (KD), politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, betonar snarare vikten av att Apoteksgruppen inte är ägarmässigt kopplad till Apoteket AB.

– Därför kan man tänka sig att statens ägarandel i Apoteksgruppen minskar för att på sikt upphöra helt, säger han.

Moderaterna vill, när det gäller de fyra statliga bolagen på apoteksområdet, bara ha ett långsiktigt statligt ägande när det gäller Apotekens Service AB.

– När det gäller Apoteksgruppen behövs inget långsiktigt statligt ägande, säger Evin Khaffaf, moderaternas pressekreterare.

De rödgröna partierna vill för närvarande inte utveckla sina intentioner i apoteksfrågan. En trepartiuppgörelse i apoteksfrågan är på väg, som ska presenteras inom kort – tills dess är det locket på.

Barbro Falk

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev