Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Oerhört dyrt sätt att rädda apotek med problem”

Publicerad: 27 april 2012, 09:10

Apoteksmarknaden är inte i jämviktsläge ännu. Därför anser TLV inte att det är dags att förändra handelsmarginalen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Inger Erlandsson är chef för apoteksavdelningen på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Från sin horisont kan hon förstås förstå att apoteken inte är helt nöjda med en oförändrad handelsmarginal.

– Apotekens syn på lönsamhet beror förstås på ägarnas krav på avkastning. Men utifrån vårt perspektiv är en höjning inte nödvändig, säger hon.

Enligt TLV:s översyn mår apoteksmarknaden ekonomiskt bra, till viss del till och med bättre än väntat, efter omregleringen 2009.

– Målet med omregleringen var att öka tillgänglighet och service och för detta höjdes handelsmarginalen. Nu kan vi konstatera att målen har uppfyllts, säger Inger Erlandsson.

Apoteken har blivit över 300 stycken fler. Det finns en mångfald av aktörer. Och de flesta apotek visar ett positivt resultat.

– Marknaden har kunnat anpassa sig till de förutsättningar som gäller.

Men marknaden är ung och den har ännu inte uppnått jämvikt. TLV ser tecken på överetablering i storstäder. Konsolidering är att vänta.

Man ser också att vissa glesbygdsapotek har fått svårigheter.

– Men handelsmarginalen är ett för trubbigt verktyg. Vi kan inte rikta in den på vissa apotek som går mindre bra. Den gäller för alla. Det skulle bli oerhört dyrt. För glesbygden får samhället titta på andra alternativ, säger Inger Erlandsson.

En sak ändras dock i handelsmarginalen, nämligen hur den betalas ut. Vid översynen upptäckte TLV att den så kallade generikatian inte blev så stor som beräknat. Det beror på ett IT-tekniskt problem som uppstått där man söker fram varorna som ska få tillägget. En del av dem har inte kommit med. Det ska nu åtgärdas.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev