Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Ogenomtänkt omreglering kan bli ett misslyckande”

Publicerad: 2 mars 2009, 15:57

DEBATT: ”Omregleringen av apoteksmarknaden är ogenomtänkt och kan sluta i ett fiasko", skriver Ylva Johansson, socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, som citerar Affärsvärlden. Inlägget är ett svar på ett debattinlägg förra veckan från tre apotekare.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Hur kan Ylva Johansson påstå att Sverige har  ett av världens mest kostnadseffektiva system för distribution av läkemedel,  undrar Joakim Söderberg, Hanna Gyllensten och Laila Yakob.

Apoteket AB har ensamrätt på att sälja läkemedel.  Däremot råder full och öppen priskonkurrens mellan läkemedelsbolagen om att få  sälja sina produkter till Apoteket AB. Konkurrensen sker öppet genom rak  priskonkurrens och får omedelbart genomslag på alla apotek i hela Sverige. Det  är ett system med unikt små kostnader i mellanledet genom en mycket effektiv  distribution. Det svenska apotekssystemet har i jämförelse med andra länder  mycket låga påslag (så kallad handelsmarginal) och låga priser för  konsumenterna.

OECD konstaterade 2008 att Sveriges läkemedelspriser var låga i  jämförelse med andra länder (rapporten heter "Pharmaceutical Pricing Policies in a Global  Market"). Att Sverige placerade sig så väl berodde främst på låga  distributionskostnader. OECD:s hälsodata visar också att Sverige hör till de  länder i OECD som har den lägsta medicinkostnaden per invånare.  

Till det kommer att Sverige  har en snabb introduktion av nya läkemedel. OECD skriver så här: "New products are available on  the Swedish market promptly. Thanks to an extensive positive list and reasonable  cost-sharing requirements, pharmaceuticals are also affordable for patients.  Neither hospitals nor patient associations report problems with access to new  and costly medicines.”

Sverige är  bland de länder där e-handel och e-recept har kommit längst. I dag är cirka 70  procent av alla recept e-recept.

Ytterligare ett exempel är generikareformen.  Den infördes i många länder men det som är utmärkande för Sverige är att  reformen genomförts konsekvent och att besparingen har tillfallit  skattebetalarna och inte, som i många andra länder, stannat i mellanleden.  

Svenska folkets förtroende för Apoteket AB är mycket högt. I de återkommande  mätningar som görs av Svenskt Kvalitetsindex ligger Apoteket i topp inom sektorn  detaljhandel. Den som vill se vad bra och kompetent service  är behöver bara gå in på ett apotek.  

Joakim Söderberg, Hanna Gyllensten och Laila Yakob  vill också veta vilken grund jag har för påståendet att ”Göran Hägglunds  apoteksreform ökar statens kostnader för läkemedel med flera miljarder.”   Sverige har i dag en i jämförelse med andra länder låg handelsmarginal (17  procent). Nu ska handelsmarginalen enligt propositionen sättas i nivå med  handelsmarginalen i andra jämförbara länder. Frågan är bara vilka jämförbara  länder? Som i Finland, Italien och Tyskland (24 procents handelsmarginal), som i  Frankrike, Irland och Schweiz (25 procents handelsmarginal) eller som i Belgien  (29 procents handelsmarginal)? Uppgifterna är hämtade ur OECD-rapporten.  

Jag kan också rekommendera Lars-Eric Bränfeldts analys i Affärsvärlden den 23 februari. ”Omregleringen av  apoteksmarknaden är ogenomtänkt och kan sluta i ett fiasko. Varför förbättra ett  system som redan tillhör de bästa?”, skriver han.

Det är också min fråga till socialminister Göran Hägglund.

De tre apotekarnas förra inlägg

Ylva Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev