Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Ohejdat shoppande kopplat till parkinsonbehandling

Publicerad: 13 maj 2010, 14:24

Ohejdat shoppande kopplat till parkinsonbehandling

Foto: Foto: Photos.com

Spelberoende, tvångsmässig shopping och andra impulskontrollstörningar är uppemot tre gånger vanligare hos parkinsonpatienter som får dopaminagonister än hos patienter som får annan behandling.


Tvångsmässighet har även tidigare kopplats samman med behandling med dopaminagonister vid Parkinsons sjukdom. Nu har forskare knutna till bland annat University of Pennsylvania, USA, analyserat hur vanliga impulskontrollstörningar är vid olika typer av parkinsonbehandling i en stor tvärsnittsstudie. Analysen omfattar 3 090 patienter som fick behandling mot Parkinsons sjukdom vid olika centra i USA och Kanada.

Totat 13,6 procent av patienterna hade någon form av impulskontrollstörning. Vanligast var tvångsmässigt shoppande, som identifierades hos nästan 6 procent av patienterna, följt av spelberoende, tvångsmässiga sexuella beteenden och hetsätning.

Samtliga beteenden var vanligare bland patienter som behandlades med dopaminagonister än hos patienter som fick annan behandling. 17,1 procent var drabbade i den förstnämnda gruppen jämfört med 6,9 procent av resten.

Det fanns ingen signifikant skillnad i riskökning mellan de två dopaminagonisterna pramipexol och ropinirol.

Det visade sig även att risken för tvångsmässiga beteenden med dopaminagnonister späddes på av samtidig behandling med levodopa, liksom av ett antal andra faktorer, bland annat låg ålder, rökning och en historia av spelberoende i familjen.

Enligt forskarna visar deras resultat att behandling med dopaminagonister ökar risken för impulskontrollstörningar med 2-3,5 gånger. Samtidigt konstaterar de att kopplingen till andra demografiska faktorer pekar på att sambandet är komplext och behöver utredas närmare.

Studien publiceras i det nya numret av tidskriften Archives of Neurology.

Läs abstract:

Archives of Neurology 2010; 67: 589-595

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev