Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ökade miljökrav på medicintillverkning

Publicerad: 24 februari 2011, 14:57

Ökade miljökrav på medicintillverkning

Foto: Foto: Photos.com

Efter rapporter om skadliga utsläpp vid tillverkningen av läkemedelssubstanser i Indien, kommer nu kraven på vilka mediciner svenska landsting köper in att skärpas.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Rösterna för att miljöklassa läkemedel har höjts i takt med larmrapporterna om eländiga förhållanden runt läkemedelsfabriker i Indien. Det system som finns i dag granskar bara medicinernas miljöeffekter i form av utsläpp efter användning men nu ska även tillverkningens påverkan kartläggas.

– Meningen är att vi ska få ett system som inkluderar tillverkningsvariabler, alltså utsläpp, kvalitet och så vidare, och även arbetsförhållanden och andra humana aspekter hos dem som arbetar med tillverkningen, säger Åke Wennmalm, professor i klinisk fysiologi och tidigare miljödirektör i Stockholms läns landsting till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Men effekterna av granskningen kan dröja.

– Jag tror att vi kan ha ett sorts protokoll för hur den granskningen ska gå till kanske under det här året. Sedan ska det tillämpas och föras ut och om några år så tror jag att vi börjar se resultat av det, säger Åke Wennmalm till radion.

Relaterat material

Substans i svensk medicin tillverkas i drabbad by

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev