Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Okänt vad som stoppade receptregistret i en timme

Publicerad: 2 februari 2011, 13:06

I tisdags gick det varken att expediera eller skriva ut e-recept under någon timme på grund av IT-problem.


Klockan 13.20 i tisdags blev det totalstopp i receptregistret hos på Apotekens Service AB. Först en timme senare var det åter i full drift. Ett så långt stopp under dagtid är ovanligt.

– Det har vi aldrig haft så länge Apotekens Service har funnits, säger Eva Reimers, kommunikationschef på Apotekens Service AB, till Dagens Apotek.

Driftstoppet gällde de databaser som finns hos Apotekens Service och där både förskrivare och apotek hämtar information. Det innebar att det till en början varken gick att skriva ut eller expediera e-recept. I stället fick vården och apoteken förlita sig till reservrutiner.

– Då är det pappersblocket som åker fram. Och det går ju ett tag, men det är klart att det är många av recepten som är elektroniska, så man är ju ganska beroende av det, säger Eva Reimers.

För apotekens del innebär det att pappersrecepten får läggas på hög och sedan registreras i efterhand.

Registret startades om efter driftstoppet. Efter en halvtimme kunde vården skicka in e-recept till Apotekens Service, men apoteken kunde fortfarande inte expediera dem. Först klockan 14.20 fungerade även detta. Vad som orsakade stoppet är än så länge oklart.

– Vi gör alltid en analys i efterhand, men det är för tidigt att säga vad det berodde på, säger Eva Reimers.

I höstas inträffade också ett driftsstopp i receptregistret, men det skedde nattetid och färre personer påverkades. Att receptregistret slutar fungera blir mer och mer sällsynt, enligt Apotekens Service AB.

– Vi har vidtagit en massa åtgärder för att optimera systemen och jobbar hela tiden med att avbrott inte ska ske, säger Eva Reimers.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev