Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oklart hur praktik ersätts

Publicerad: 23 september 2010, 08:10

Apoteket AB har sagt upp avtalet om praktikvillkor från nyår. Hur ersättningen till apotekarstudenter ska se ut i framtiden är oklart.
Ny version klockan 16.20 den 24 september.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– I och med omregleringen så har det inte funnits något intresse från resten av branschen för att ha den här typen av avtal. Och då blir det svårt för oss att ha någonting annat än de andra har, sade Eva Fernvall, varumärkesdirektör på Apoteket AB, till Dagens Apotek i torsdags.

– Branschen kommer att se över hur man i stället ska ersätta de här studenterna och det kommer att ske i kontakt med Sveriges farmacevtförbund, tillade Eva Fernvall.

Hur en sådan ersättning kan se ut ville hon inte uttala sig om, eftersom det just nu diskuteras inom branschen.

Nina Lindgren, HR-strateg på Apoteket AB, ville på fredagen förtydliga att Apoteket AB är helt överens med de andra apoteksaktörerna om att ta fram en branschöverenskommelse om villkoren för praktiken. Hon ansvarar för den arbetsgrupp där apoteksaktörerna tillsammans arbetar med frågan.

– Vi har ett samarbete som fungerar hur bra som helst mellan alla aktörer. Vi har resonerat kring hur vi ska fördela platserna och kontakterna med lärosätena, det enda som återstår är ersättningsfrågan eftersom den kommer att ta lite tid, säger Nina Lindgren till Dagens Apotek.

Kedjorna är överens om att de alla ska ha samma villkor för praktikanterna i framtiden, enligt Nina Lindgren.

Det nu gällande praktikantavtalet har träffats med Apoteket AB men tillämpas just nu av alla apoteksaktörer, enligt Sveriges farmacevtförbund. Apoteket AB har sagt upp sitt avtal från och med årsskiftet.

– Den här uppsägningen är olycklig. Vårt mål är att vi ska ha ett avtal, antingen med var och en av kedjorna eller alla tillsammans, så att alla studenter har en anställning under praktiktiden när man faktiskt utför ett arbete, säger förbundets förhandlingschef Martin Lindeblad.

För att få ut sin legitimation som apotekare måste man ha gjort sex månaders praktik, enligt EU-riktlinjerna. Men studenterna får bara högskolepoäng motsvarande en termins studier.

– Det är alltså en stor del av praktiken som man inte får några högskolepoäng för. Så om man tar bort eller minskar ersättningen så får det stora konsekvenser i och med att studenterna inte ens kan få studiestöd för den biten, säger Celina Swing, studentombudsman på Sveriges farmacevtförbund.

I dag har apotekarstudenterna lön under hela praktikperioden. Apotekarutbildningen är fem år lång och alla studenter har inte studielån kvar till samtliga terminer när de börjar, påpekar Celina Swing.

Hon tror att det finns en risk att de blivande apotekarna väljer bort praktiken och söker sig till läkemedelsindustrin, där ingen legitimation behövs.

– Det vi riskerar är ju att vi får studenter som inte tar ut sin examen, i ett läge där många farmaceuter går i pension de kommande åren. Om man inte får ut tillräckligt många apotekare i ett sådant läge riskerar man att inte kunna öppna tillräckligt många apotek, säger hon.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev