Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oklart om alliansen vill sälja ut

Publicerad: 15 januari 2008, 13:29

Tre av de borgerliga partierna vill sälja ut Apoteket. Men folkpartiet tvekar.


Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenVårdpolitik

Regeringens utredare av den omreglerade apoteksmarknaden Lars Reje hade inte i uppdrag att ta ställning till om statligt ägda Apoteket AB ska säljas ut.

Men när utredningen presenterades var Lars Reje mycket tydlig med att staten måste sälja ut delar av Apoteket om nya aktörer ska vara intresserade av att komma in på den svenska apoteksmarknaden och omregleringen lyckas.

Socialminister Göran Hägglund (kd) sade direkt efter utredningen att en utförsäljning ”är en möjlighet som jag tycker att vi ska pröva”.

Kenneth Johansson (c),  ordförande i socialutskottet, säger till Dagens Medicin att Apoteket AB bör säljas - och att utförsäljningen bör inledas redan i år.

– Då får man snabbare igång en process, som leder till att vi kan få in fler aktörer på apoteksmarknaden.

Fp: Vi ska fundera på frågan
Moderaternas sjukvårdspolitiska talesman i riksdagen Cecilia Widegren (m) är också mycket tydlig med att Apoteket ska säljas ut. Men hon vill ännu inte säga något om tidtabellen.

– Takten vi avyttrar Apoteket i måste vi fundera över. Det gäller att göra det på ett så klokt sätt att vi både förvaltar Apotekets värde och får till stånd en avreglering som verkligen leder till lägre priser och en ökad tillgänglighet.

Tobias Krantz, folkpartiets ledamot i socialutskottet, meddelar att fp ännu inte har bestämt sig för om Apoteket ska säljas ut eller inte.

– Vi ska nu så noggrant som möjligt fundera på den frågan.

I en snabbskriven motion från 2005, då EU-domstolen ifrågasatte det svenska apoteksmonopolet, krävde de fyra borgerliga partierna att staten ska sälja aktierna i Apoteket till de anställda och allmänheten. Men i det gemensamma sjukvårdspolitiska programmet inför valet 2006 nämner partierna inte längre frågan om utförsäljning.

Någon gemensam allianspolitik i frågan finns alltså inte.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev