Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ökning av läkemedelsförsäljning mattas av enligt ny statistik

Publicerad: 13 januari 2010, 07:25

Tillväxten på läkemedelsmarknaden tycks stanna av. För första gången på flera år växte marknaden under 2009 inte med mer än en miljard. Dagens Apotek listar de mest säljande läkemedlen och företagen. UTÖKAD 09:30.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Förra året såldes det läkemedel för 29,4 miljarder kronor i Sverige, inklusive parallellhandel.

Det innebär att de senaste årens ökning av läkemedelsmarknaden mattats något. Jämfört med 2008 blev förra årets ökning 664 miljoner kronor. Det visar en sammanställning från företaget IMS Health.

Det är första gången på flera år som marknaden inte växte med mer än en miljard kronor. Å andra sidan hade Sverige förra året ett negativt konsumentprisindex, -0,7, vilket inte heller tillhör vanligheterna.

Jämfört med 2008 är det små eller inga förändringar alls avseende vilka läkemedel som såldes för mest pengar under 2009. I toppen återfinns fortfarande reumatikermedlet Enbrel följt av astma- och KOL-läkemedlet Symbi­cort. Dessa båda ”blockbusters” sålde för 735 respektive 578 miljoner kronor förra året.

Men det finns flera nyheter på årets lista över de 20 läkemedel som sålt mest, i kronor räknat. En av dem, på plats 15, är läkemedelsföretaget Pfizers Lyrica (pregabalin) mot epilepsi, nervsmärtor och ångest. En annan som har kvalat in är Boehringer Ingelheims bronkvidgande läkemedel Spiriva (tiotropiumbromid).

Förra året konsumerade svenskarna Spiriva för 205 miljoner kronor. Den tredje och sista nykomlingen på 20-i-topp är Baxters Kiovig (immunoglobulin) för patienter med olika immunbristsjukdomar.

Föga förvånande domineras listan av preparat mot folksjukdomar som högt blodtryck, höga kolesterolvärden och astma. Katten bland hermelinerna är det smärtstillande, tillika receptfria, läkemedlet Alvedon (paracetamol).

Under 2009 såldes Alvedon för inte mindre än 246 miljoner kronor, räknat i apotekens inköpspris, AIP. Om denna försäljningssiffra påverkas av det faktum att preparatet numera kan köpas på bensinmackar och i livs­medels­affärer återstår att se.

Läs hela listan över de mest sålda läkemedlen och de mest säljande företagen här nedan.

Pfizer säker etta

Läkemedelsjätten Pfizer är ohotad på positionen som det största läke­medels­före­taget i Sverige. Förra året sålde detta amerikanska läke­medels­före­tag för 2,2 miljarder kronor i Sverige.

På andra plats på topplistan över de tio läkemedelsföretag som sålde för mest i Sverige under 2009 kommer svensk-brittiska Astra Zeneca. I fjol sålde Astra Zeneca för 1,7 miljarder kronor, det vill säga en halv miljard kronor mindre än konkurrenten Pfizer.

Men medan Pfizer ökade sin försäljning med knappt 5 procent, steg Astra Zenecas med drygt 20 procent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev