Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Ökning av potensmedel bland unga

Publicerad: 30 mars 2015, 07:02

Unga män använder rekordmycket potensmedel. Under de senaste fem åren har antalet utskrivna recept nästan fördubblats. Bland förklaringarna: billigare läkemedel och prestationsångest.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Aldrig tidigare har läkemedel mot erektil dysfunktion använts i samma omfattning som nu – framförallt bland män i åldersgruppen 20–29 år. TT:s genomgång av statistik från Socialstyrelsen visar att antalet patienter förra året ökade med 21 procent. Även om det är en liten siffra — 2,78 per 1 000 invånare — finns det en klart uppåtgående trend bland yngre män.

Högst efterfrågan är det i Norrbotten, Västmanland, Södermanland samt Stockholms län.

Stefan Arver är överläkare vid Centrum för Andrologi och Sexualmedicin vid Karolinska sjukhuset och ser flera förklaringar, bland annat ett kraftigt prisfall när patentet gick ut på Viagra — det mest kända läkemedlet mot impotens — sommaren 2013.

– Då sjönk priset från 110 kronor till cirka 25 kronor. Lever man på studiemedel är kostnaden, 110 kronor för varje tablett, ganska mycket pengar, säger han.

Prisförändringen skulle kunna förklara den dramatiska ökningen från 2013 till 2014. Dock har det skett en stadigt stigande kurva av utskrivna recept under hela 2000-talet.

– Den långsamt ökande trenden tror jag dels handlar om en större öppenhet för att använda den här typen av läkemedel, säger Arver.

TT: Finns det någon baksida med att allt fler yngre personer använder de här läkemedlen?

– Har man psykologiska problem som man målar över med de här läkemedlen kan man tänka sig att personen gräver ned sig ännu mer i prestationsproblem och inte attackerar grundproblemet. Det är viktigt att unga män med det här problemet får stöd och hjälp från kompetenta sexologer.

Göran Sedvallson är överläkare på Blekingesjukhuset och har under 30 års tid arbetat med män med erektionsproblem. Han ser även andra förklaringar. Det kan till exempel handla om prestationsångest och vardagsstress som påverkar negativt.

– Det största skälet är nervositet, man ställer krav och folk är stressade. Har det varit så att du inte fått stånd och nästa gång ska försöka så skiter det sig bergis även nästa gång. Det är en känslig maskin det där, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev