Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Olika åsikter om informationsplikt

Publicerad: 2 oktober 2013, 12:12

Ska apoteken informera kunderna om hur ett läkemedel är försäkrat? Det råder delade meningar om detta.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaciLif

I Läkemedels- och apoteksutredningen föreslog Sofia Wallström att apoteken ska berätta för sina kunder vilka generika inom systemet med periodens vara som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

De allra flesta läkemedelsbolag är med i LFF Service AB:s läkemedelförsäkring, men någon procent av alla sålda läkemedel står utanför.

Det råder dock delade meningar om utredningens förslag, visar de remissvar som Dagens Apotek gått igenom.

Fackförbundet Sveriges Farmaceuter är mycket kritiska till att ansvaret läggs på apoteken. I framtiden kanske fler läkemedelsföretag väljer att ställa sig utanför läkemedelsförsäkringen och då kan det bli fråga om en betydande informationsinsats, påpekar förbundet.

Dessutom tycker inte Sveriges Farmaceuter att det är rimligt att de apoteksanställda ska behöva informera om ännu fler saker som inte har med läkemedlets användning att göra.

”Det finns indikationer på, inte minst från våra apoteksfarmaceuter, att andelen medicinsk rådgivning som sker på apotek i nuläget är liten i förhållande till information som rör utbyten och vissa ekonomiska frågor”, skriver förbundet i sitt remissvar.

Även branschföreningen Sveriges apoteksförening har uttalat sig kritiskt om förslaget, eftersom det väntas leda till en ökad arbetsbelastning på apoteken. Se artikel här intill.

Farmaciförbundet är inte lika negativt till tanken på en informationsplikt. Visserligen är det redan i dag svårt för en hårt pressad apotekspersonal att få tiden att räcka till för att ge kunderna råd, enligt fackförbundet. Men trots detta anser förbundet att det bör ingå i rådgivningen att informera om i fall läkemedlet omfattas av läkemedelsförsäkringen eller ej.

”Farmaciförbundet vill här påpeka att det är av yttersta vikt att apotekspersonalen får tid, resurser och ett enkelt enhetligt system för information om vilka läkemedel som inte omfattas av försäkringen”, skriver förbundet i sitt remissvar.

Branschorganisationen Föreningen för generiska läkemedel, FGL, gillar förslaget om att patienten ska få välja bort oförsäkrade läkemedel. I praktiken kommer alla företag som säljer utbytbara läkemedel då att gå med i den svenska läkemedelförsäkringen, tror föreningen.

”Om det inte finns några oförsäkrade läkemedel inom utbytessystemet blir det inte heller något merarbete på apoteken”, skriver FGL i sitt remissvar.

Även läkemedelsindustrins branschorganisation, Lif, och Läkemedelsverket välkomnar utredningens förslag vad gäller ersättning vid läkemedelsskador.

Statskontoret tillstyrker förslagen, men påpekar att informationsskyldigheten inte får innebära ett orimligt stort merarbete för apoteken. Dessutom skulle förslagen innebära vissa merkostnader för apoteken. ”Statskontoret anser det därför rimligt att TLV vid framtida översyn av handelsmarginalen gör en bedömning av apotekens löpande merkostnader till följd av förslagen”, skriver myndigheten i sitt remissvar.

Relaterat material

”En grav felprioritering”

TLV: Kräv försäkring

Apoteken kan få informationsplikt

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News