Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Olika utbytesregler kostar

Publicerad: 9 juni 2016, 08:31

Migrationsverket och skattebetalarna betalar onödigt höga läkemedelspriser när asylsökande inte omfattas av samma utbytesregler som svenska medborgare, enligt Läkemedelskommittéordföranden.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I en skrivelse till justitiedepartementet och socialdepartementet ställer sig Läkemedelskommittéordförandenas kollegium, Lok, frågande till varför reglerna är olika för asylsökande och svenska medborgare.

”Sjukvården utgår från att apotek nästan alltid byter ut det ordinerade preparatet mot ett billigare, vilket sparar stora pengar för skattebetalarna. Märkligt nog gäller denna regel inte när migrationsverket subventionerar läkemedlen!” skriver Lok.

Läkemedel för asylsökande subventioneras genom Migrationsverket, men eftersom läkemedel till asylsökande inte omfattas av läkemedelsförmånen får utbyte av läkemedel inte ske. Asylsökande har däremot rätt till subventionerade läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen. Enligt Lok skulle generiskt utbyte för asylsökande kunna dra ner på kostnaderna för skattebetalarna samtidigt som hanteringen skulle bli enklare för apotekspersonalen.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News