Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Öppen för lag mot usla kosttillskott

Publicerad: 4 september 2013, 06:00

En mer enhetlig tillsyn och bättre information behövs när det gäller den växande marknaden för kosttillskott. Om det inte räcker behövs lagstiftning, anser Mats Nilsson, vd för Svensk Egenvård.


– Hela branschen får dåligt anseende på grund av att allt möjligt benämns som kosttillskott. Produkter godkända av världens mest restriktiva lagstiftning jämställs då med skräp innehållande arsenik och narkotikaliknande substanser, säger Mats Nilsson.

Om lagar och regler efterlevdes skulle problemen med de olämpliga preparaten troligen försvinna, tror han. Därför är det bra för den ansvarstagande branschen om reglerna är tydliga, anser Mats Nilsson som ändå tycker att de flesta aktörer i Sverige sköter sig bra.

– Jag tror inte någon annan bransch i Sverige gör så mycket självreglerande som den svenska kosttillskottsbranschen.

Vid sitt seminarium på mässan Apotek & Egenvård i dag, onsdag, tänker Mats Nilsson berätta om hur Svensk Egenvård arbetar, med till exempel branschriktlinjer och certifieringsprogram.

De märkningsbedömer produkter och övervakar marknadsföringen. För att komma tillrätta med oseriösa aktörer som förstör för branschen tycker Mats Nilsson att det är viktigt att arbeta med information och bra tillsyn. Enhetlig tillsyn vore mer effektiv än dagens splittrade system.

– Hur stort problemet är vet vi egentligen inte. Men varje gång någon av misstag får i sig en produkt med tvivelaktigt innehåll är det problematiskt. Det är en oerhört viktigt fråga för mig, för branschen och framför allt för konsumenterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev