Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Oppositionen samlar sig om apoteken vid rödgrön valseger

Publicerad: 12 maj 2010, 07:05

Oppositionen samlar sig om apoteken vid rödgrön valseger

Oppositionen presenterar inom kort en trepartiuppgörelse i apoteksfrågan. Regeringspartierna har delvis olika syn på kompetenskraven och ägandet av de statliga apoteksföretagen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Den politiska oppositionen har motsatt sig större delen av omregleringen av apoteksmarknaden.

Enligt uppgifter till Dagens Apotek kommer Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet inom någon eller några veckor på en presskonferens att presentera en gemensam uppgörelse i apoteksfrågan inför den kommande mandatperioden.

Tills denna uppgörelse är klar väljer man att lägga locket på och inte berätta något om planerna.

Ylva Johansson, vårdpolitisk talesperson (S), berättade dock en del om Socialdemokraternas ambitioner i förra utgåvan av Dagens Apotek, se artikel länkad här intill.

I årets fjärde nummer av Dagens Apotek, som kommer ut längre fram i maj, berättar vi mer om allianspartiernas planer.

Enligt en enkät till de fyra regeringspartierna är enigheten ganska stor om apoteken, men delvis olika synsätt finns i frågan om kompetenskrav på apoteken och ägandet av Apoteket AB och Apoteksgruppen.

Folkpartiet och Kristdemokraterna vill behålla Apoteket AB i statlig ägo.

– Genom ägandet har staten en möjlighet att garantera en god läkemedelsförsörjning i hela landet, säger Erik Ullenhag, partisekreterare och riksdagsledamot (FP).

Moderaterna och Centern öppnar dock, med viss försiktighet, för en möjlig fortsatt försäljning av det statliga bolaget. Centern anser inte att ett statligt ägande av apotek är ett självändamål.

– När och om det skulle kunna bli aktuellt med ytterligare försäljning av apotek beror bland annat på hur marknaden utvecklas, säger Astrid Gustafsson, politiskt sakkunnig på Centerns riksdagskansli.

– Det viktigaste för oss är att målen med omregleringen uppnås. Mot den bakgrunden får vi sedan ta ställning till vem som ska äga Apoteket AB, säger Evin Khaffaf, pressekreterare hos Moderaterna.

Läs mer om allianspartiernas syn på apoteksfrågorna i Dagens Apotek nr 4/10.

Vill se över styrningen av Apoteket AB vid maktskifte

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev