Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Ord mot ord i utfrågningar

Publicerad: 19 April 2010, 15:23

Ord mot ord i utfrågningar

Foto: Eva-Britt Gustafsson.

Enligt Eva-Britt Gustafsson, vd för OAB, missade Apoteket AB:s förre ordförande Per Båtelson ett viktigt möte om de nya direktiven. I frågan om vem som egentligen meddelade Per Båtelson att styrelsen var tvungen att gå står ord mot ord.


I dag var det Eva-Britt Gustafssons tur att frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott, KU. Hon är vd för Apotekets moderbolag Apoteket Omstrukturering AB, OAB.

Utfrågningen handlade bland annat om ägandet av Apoteket AB och frågan vem det var som formellt entledigade Apotekets styrelse.

Enligt Per Båtelson, som utfrågades av KU förra veckan, var det socialminister Göran Hägglund (kd) som lämnade beskedet direkt till honom, vilket vore formellt felaktigt eftersom Apoteket AB ägs av moderbolaget Apoteket Omstrukturering AB, OAB.

I frågan står dock ord mot ord – enligt Eva-Britt Gustafsson lämnade även OAB:s styrelse beskedet. Eva-Britt Gustafsson kunde dock inte, på en direkt fråga i KU, namnge vem i OAB-styrelsen som skulle ha gett Per Båtelson beskedet.

Liksom förra veckan var KU-ledamoten och tidigare statsrådet Morgan Johansson (s) den mest aktive utfrågaren. Han kritiserade konstruktionen med lilla OAB som moderbolag till stora Apoteket AB, och beskrev OAB som ett ”brevlådeföretag som skapats för att dölja vad som egentligen händer”.

Per Båtelson har uppgett att den gamla styrelsen inte var informerad om den version av ägarinstruktionen som antogs vid den extra bolagsstämman i september – och att styrelsen inte kallats till extrastämman.

Att döma av Eva-Britt Gustafssons redogörelse kan den upplevda informationsbristen delvis förklaras av att styrelseordförande Per Båtelson missade ett möte med henne och Apotekets vd strax före den extra stämman.

Utfrågningen blottlade ett tätt samarbete mellan OAB och Apoteket AB:s vd under veckorna före de kontroversiella ägardirektiven. Eva-Britt Gustafsson berättade att Apoteket AB varit ”synnerligen involverat” i att ta fram ägardirektiven. En tät dialog pågick mellan Apotekets vd Stefan Carlsson och Eva-Britt Gustafsson mellan den 3 och 18 september i fjol. En rad förslag till inskränkningar i Apotekets handlingsfrihet föreslogs då av Apotekets vd personligen, enligt Eva-Britt Gustafssons redogörelse.

Eva-Britt Gustafsson klargjorde också än en gång turerna kring Apotekets planerade samarbete med Ica.

I ett första skede hade OAB gett klartecken till att detta samarbete kunde planeras, men förberedelserna hade sedermera gått betydligt längre än vad OAB hade insikt i.

– Bland annat hade Apoteket en hel projektgrupp på huvudkontoret som sysslade med detta, sade Eva-Britt Gustafsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev