Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Örebro köper HPV-vaccin från apoteken

Publicerad: 2 november 2011, 13:11

Örebro läns landsting inleder HPV-vaccineringen trots att den juridiska processen om landstingens upphandling inte är avslutad.


Landstingen har beslutat att köpa in Gardasil från Sanofi Pasteur MSD till den allmänna HPV-vaccineringen som ska förebygga livmoderhalscancer. Beslutet har överklagats av Glaxo Smithkline, som tillverkar det konkurrerande vaccinet Cervarix.

När landstingen gjorde ett tidigare försök till upphandling hände det motsatta, Sanofi Pasteur MSD överklagade ett beslut om att använda Glaxo Smithklines vaccin.

Nu har Örebro läns landsting tröttnat på de juridiska turerna. Landstingsstyrelsen har beslutat att landstinget ska köpa vaccin direkt från apoteken för att komma igång med vaccineringen av flickor födda 1993.

Vaccineringen ska inledas i höst och beräknas kosta landstinget mellan 1 och 1,5 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Region Skåne beslutat att göra en direktupphandling av Gardasil. Stockholms läns landsting gör också en direktupphandling med köper in både Gardasil och Cervarix.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, varnar för att landsting som gör en direktupphandling och bara väljer ett vaccin riskerar att få betala skadestånd.

– Våra jurister gör den bedömningen. Det faller inte under allmänt åtal, men om endera part skulle anmäla landstinget i fråga så är risken uppenbar, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg, i ett pressmeddelande.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev