Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oro för patientsäkerheten vid utbyte

Publicerad: 15 augusti 2016, 07:22

Vd Stig Tornell efterlyser en översyn av dagens utbytessystem.

Foto: Susanne Kronholm

Kronans Apotek fortsätter att driva debatten om utbyten och periodens vara. Vd Stig Tornell tycker att dagens prissättningsmodell av generiska läkemedel inte ger de besparingar som TLV påstår. Dessutom blir patienterna förvirrade.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Det skriver han tillsammans med Kronans informationsdirektör Andreas Rosenlund i en debattartikel som i dag går att läsa i flera lokaltidningar.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, hävdar enligt duon att dagens system med periodens vara innebär besparingar på åtta miljarder kronor. Men en rapport från Socialstyrelsens om prisökningen på äldre generiska läkemedel vars patent gått ut pekar åt motsatt håll, skriver Tornell och Rosenlund. I fjol handlade det om uteblivna besparingar på 200 miljoner kronor på grund av prisökning på äldre generika.

Kronans Apotek vill nu att regeringen utökar nya apoteksutredningens uppdrag till att även omfatta en ”reell översyn” av systemet med periodens vara. Som skäl nämns bland annat patientsäkerheten. Nuvarande utbytessystem beskrivs som förvirrande för patienterna som vid sina besök på apoteket får läkemedel med olika namn, färg och form.

Detta leder till besvärliga diskussioner som gör att patienterna missförstår hur de ska ta sina läkemedel, skriver Tornell och Rosenlund.

Relaterat material

Kronans varnar för monopolläge

Apotek Hjärtat överklagar storbot

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev