Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oro för patientsäkerheten

Publicerad: 24 september 2013, 06:00

Fem medicinskt ansvariga sjuksköterskor i Västra Götaland är oroliga för patientsäkerheten efter bytet till Apotekstjänst.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I Västra Götaland är det nu Apotekstjänst AB i stället för Apoteket AB som levererar dosläkemedel. Men bytet har inneburit en lång rad problem, anser fem medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

”Vi känner i nuläget stor oro för patientsäkerheten” skriver de i ett brev till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Läkemedelsverket. Sjuksköterskorna listar flera avvikelser som upptäckts ute i de 49 kommuner som de är utsedda att representera i en samverkansgrupp med Västra Götalandsregionen.

Bland annat har patienter inte fått sina läkemedel i tid på grund av kraftigt försenade eller uteblivna leveranser. Dospåsarna har haft en liten och otydlig text och det har förekommit att påsarna innehållit fel antal läkemedel i förhållande till ordinationen.

Två månader innan ett recept går ut ska en påminnelse skickas, men detta har inte heller fungerat som det ska. ”Detta har inneburit att patienter blivit utan mediciner”, står det i brevet.

Dessutom har det varit svårt för verksamheterna att komma i kontakt med Apotekstjänsts kundtjänst, ”inledningsvis näst intill omöjligt”, skriver de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev