Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oro för svårt kunskapsprov

Publicerad: 6 april 2017, 11:17

”Jag skulle vara jag igen”. Så svarar apotekaren Rima Aljouma på frågan vad det skulle betyda för henne att få svensk apotekarlegitimation.

Farmaceuten Rima Aljouma tycker att det nya kunskapsprovet för nyanlända apotekare verkar bli orimligt svårt. Hon är inte ensam med de farhågorna. Provet får också kritik för att ha dragit ut på tiden.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci
Det har inte varit något snabbspår till snabbspåret – Robert Svanström, Sveriges Apoteksförening

För två år sedan kom apotekaren Rima Aljouma till Sverige från Aleppo i Syrien. Där har hon haft ett eget apotek, arbetat på ett läkemedelsföretag och även undervisat farmaci på stadens universitet. Nu är hon en av de farmaceuter som väntar på att få göra kunskapsprovet som krävs för svensk yrkesexamen.

Men hon är orolig för att provet ska bli svårt.

– Litteraturlistan innehåller mer än 20 ämnen. Det ser nästan omöjligt ut. Förut testade provet kunskaperna i farmakologi och ett par ämnen till, nu ska man ha alla grundläggande kunskaper, säger hon.

På Uppsala universitets hemsida står det att kunskapsproven ska avspegla den kunskap som man får under apotekar- respektive receptarieprogrammen. Som stöd länkas till två listor med kursinnehåll och kurslitteratur för de två programmen.

I litteraturlistan ingår bland annat böcker om biofysikalisk kemi och organisk kemi. Rima Aljouma anser att det var mer rimligt så som det var tidigare. Då handlade provet om de tre ämnena farmakologi, farmakoterapi och samhällsfarmaci.

– För någon som har avlutat sin utbildning för många år sedan är det svårt att fortfarande kunna alla de här grundläggande ämnena, säger hon.

Lars Rönnbäck, ordförande för Farmaceuter Utan Gränser, känner till att det finns farhågor bland nyanlända. Samtidigt framhåller han att provet inte ska vara enkelt.

– Genom vårt projekt Farmaceutkompis har vi förstått att många nyanlända känner oro inför provet. Men det är viktigt att kunskapsprovet inte är enkelt utan ställer relevanta krav på kunskaper för att bli godkänd, säger han.

För nyanlända finns också, från och med i höst, alternativet att läsa en kompletterande utbildning för att få svensk yrkesbehörighet.

– Men det är inte så lätt att hinna med en heltidsutbildning om man behöver arbeta för att klara livhanken, säger Lars Rönnbäck.

Det första kunskapsprovet hålls den 25 april i Uppsala. Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening, påpekar att innan provet har hållits för första går det inte att bedöma om provet ligger på en rimlig nivå.

Kunskapsprovet är en del i regeringens satsning på snabbspår för nyanlända. Men sedan Socialstyrelsen beslutade att kunskapsprovet skulle göras om har det inte funnits något prov. Det innebär att nyanlända farmaceuter har fått vänta sedan augusti förra året på att få skriva provet.

– Det har inte varit något snabbspår till snabbspåret, konstaterar Robert Svanström.

Han påpekar också att det nya provet kräver omfattande inköp av kurslitteratur.

– En del nyanlända har inte de finansiella resurserna för att köpa de här kursböckerna, påpekar han.

Rima Aljouma studerar svenska och förbereder sig för provet, men hon räknar inte med att vara klar med studierna i tid för att skriva provet den första omgången.

På frågan om vad det skulle betyda för henne att få svensk apotekarlegitimation svarar hon:

– Jag skulle vara jag igen.

Imorgon kan du läsa en intervju med Shima Momeni som är projektledaren för kunskapsprovet.

Relaterat material

Både plus och minus när han jämför svenska och syriska apotek

Utbildningar för nyanlända startar till hösten

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev