Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Oro över högre avgiftsnivåer

Publicerad: 18 maj 2010, 16:50

Läkemedelsverket vill höja läkemedelsbolagens avgifter till myndigheten med sammanlagt 3,9 procent – men de betalande företagen protesterar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Läkemedelsverket, vars verksamhet till stor del finansieras av avgifter från läkemedelsindustrin, har tagit fram ett förslag till ny förordning med nya avgiftsnivåer.

Förslaget innehåller båda höjningar och sänkningar av företagens avgifter.

Sammanlagt vill verket höja avgifterna, som består av ansöknings-, års- och andra avgifter, med 3,9 procent jämfört med det totala avgiftsuttaget 2010.

Ökningen av årsavgifterna är dock större – de höjs med 13,6 procent jämfört med fjolåret.

Läkemedelsindustrins branschorgan Lif säger sig kunna acceptera den konstruktion som Läkemedelsverket föreslagit. I sitt remissvar skriver föreningen dock att den vill återkomma med synpunkter på avgiftsnivån.

Dessutom är Lif kritiskt mot föreslagna avgiftshöjningar för kliniska prövningar och vetenskaplig rådgivning.

Läkemedelshandlarna, som organiserar Sveriges parallellimportörer av läkemedel, protesterar kraftigare.

Enligt föreningen betyder förslaget att ansökningsavgiften för parallellimporterade läkemedel höjs med över 100 procent från dagens nivå.

I gengäld föreslås att avgiften avser samtliga styrkor och läkemedelsformer från ett exportland som lämnas in vid samma tillfälle. I dag gäller en avgift per styrka.

– Det här är en fullständigt oproportionerlig avgiftshöjning i relation till vad vi får för pengarna, som inte är rimlig. Det är i dag mycket vanligt att företag av olika skäl söker för bara en styrka, säger Christina Örtorp, ordförande i Läkemedelshandlarna.

Generikaföretagens branschförening FGL är positiv till Läkemedelsverkets grundprincip att avgifterna ska avspegla myndighetens nedlagda arbete – men tycker inte att den intentionen syns tillräckligt mycket i avgiftsförslagen.

För generikabolagen blir det små avgiftsförändringar – både höjningar och sänkningar.

– Allmännt läggs det ned för mycket jobb och pengar på arbete kring godkännanden av generika i relation till originalläkemedel. För generika nummer tolv på marknaden är ju det mesta arbetet redan utfört, säger Kenneth Nyblom, vd för FGL.

Ett annat aktuellt förslag, som Läkemedelsverket skickade till socialdepartementet i slutet av mars, syftar till att ge avgiftsförordningen en tydligare struktur och en bättre språklig utformning. Detta förslag har sedan också gått på remiss till berörda instanser.

Bakgrunden är bland annat att den nuvarande förordningen innehåller en elva sidor lång paragraf med cirka 170 olika avgiftsposter. I förslaget föreslås att vissa ansökningsavgifter tas bort och att vissa slås samman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev