Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oro över praktikavtalet

Publicerad: 27 september 2010, 12:46

Studentkårer och fack upprörs av beslutet att säga upp apotekarstudenternas praktikavtal. Men Apoteket AB tycker inte längre att praktik ska ses som en anställning.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

– Vi har gått ut med det här till våra studenter i Göteborg och det blev ett ramaskri. Det skapar en väldig osäkerhet gällande praktiken, säger Erik Strandmark som är apotekarstudent och ordförande för Sahlgrenska akademins studentkår.

Det avtal som reglerar praktikens villkor har Sveriges farmacetvförbund träffat med Apoteket AB, men alla aktörer på den nya apoteksmarknaden har hittills följt det. Nu har dock Apoteket AB sagt upp avtalet från årsskiftet.

Studentkåren oroas framför allt av att branschen inte längre vill förhandla med facket om villkoren för praktiken.

– Vi vill att studenterna ska ha en så trygg tillvaro som möjligt. Om branschen ensidigt har en överenskommelse mellan företagen, så kan de ju ändra den väldigt fort utan att vi har något att säga till om. Det är just ensidigheten som vi är oroade över, säger Erik Strandmark.

Han får medhåll av Anna Wallin, ordförande för Farmacevtiska studentkåren vid Uppsala universitet, som får många frågor av apotekarstudenterna just nu.

– De jobbar ju i ett halvår och då är de arbetstagare. Vi vill ha kvar anställningsavtalen, säger hon.

Men enligt Per Stadler, arbetsrättsstrateg på Apoteket AB, är det knappast aktuellt med ett nytt avtal med facket.

– Nej, det finns inga planer på det. Vi vill ha en överenskommelse mellan de olika aktörerna i branschen och det är den som kommer att gälla, säger Per Stadler.

Avtalet med Sveriges farmacetvförbund är uppsagt för att upphöra, inte för att förhandlas om, enligt Per Stadler.

– Vi har ändrat synsätt till att gå till en mer traditionell syn på praktiken. Då är det inte längre aktuellt att ha ett kollektivavtal som reglerar villkoren, för det är mer förknippat med anställningar, säger han.

Detta nya synsätt innebär att branschen inte längre betraktar praktiken som en anställning.

– Syftet med att de här studenterna kommer till oss är att de ska få lära sig de olika momenten som finns i apoteksarbetet, inte att vi ska få en arbetskraft till reducerat pris, säger Per Stadler.

Något nytt förslag till ersättning finns ännu inte. Frågan diskuteras i en grupp där de olika apoteksaktörerna ingår och målet är en gemensam överenskommelse. Enligt Per Stadler kommer inte apotekarstudenterna att behöva jobba gratis i framtiden.

– Nej, någon form av kompensation eller kommer man ändå att erbjuda. Men det kommer sannolikt att vara en annan konstruktion än i dag, säger han.

Enligt det avtal som gäller i dag får praktikanterna cirka 14 000 kronor i månadslön när de har sin expeditionsbehörighet och en ännu lägre lön före dess. Och Lennart Axelsson, förbundsdirektör på Sveriges farmacevtförbund, tycker att det är självklart att apotekarstudenternas praktik ska regleras av ett fackligt avtal även i framtiden.

– Det är en stor principiell fråga för förbundet att praktikanterna är att betrakta som vanliga anställda när de är ute på praktik. Då måste de också behandlas som sådana och ha en anställningstrygghet och en rimlig lön att försörja sig på, säger han.

Praktiken regleras i kollektivavtalet, oavsett om det särskilda praktikantavtalet finns kvar eller inte, enligt Lennart Axelsson. I kollektivavtalet finns dock inga minimilöner angivna.

– Det är klart att vi inte kommer att acceptera att arbetsgivare dumpar lönerna. Skulle vi se sådana tendenser så kommer vi att kräva införandet av minimilöner för alla anställda, säger han.

Nästa år väntar en avtalsrörelse för Sveriges farmacevtförbund. Är inte frågan om praktikantavtalen löst då, så kan den bli aktuell i det sammanhanget, enligt Lennart Axelsson.

– Då går den in under sedvanliga konfliktmöjligheter. Så vad man än gör så kan man inte fly undan det här, säger han till Dagens Apotek.

Relaterat material

Oklart hur praktik ersätts

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev