Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Otydliga direktiv kan ha avgjort

Publicerad: 14 April 2010, 11:49

Otydliga direktiv kan ha avgjort

Foto: Per Båtelson.

Apoteket AB:s gamla styrelse kan ha övertolkat ägardirektiven, medger nu förre ordföranden Per Båtelson. Det finns en risk att konkurrenter stämmer Apoteket för att stand still inte följts, anser han.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Apotekets stand still-period är över, och företaget har på kort tid tillkännagivit en rad offensiva satsningar.

Bland annat ska företaget senare i år börja integrera vertikalt, det vill säga bedriva partihandel utöver apoteksverksamheten.

I går utfrågades Per Båtelson, Apotekets tidigare styrelseordförande, av riksdagens konstitutionsutskott.

Där beskrev han de nya direktiven med inriktning på dosverksamheten och Apoteket Farmaci som de avgörande faktorerna bakom att styrelsen vägrade att acceptera direktiven.

Den förra styrelsen bedömde att detta skulle försvaga företaget så mycket att ambitionerna att integrera vertikalt skulle tillintetgöras.

– Vår bedömning var att utförsäljningen av apotek skulle halvera  omsättningen. I tillägg till det skulle företaget nu förlora cirka 3  respektive 7 miljarder kronor på dos och Apoteket Farmaci, säger Per  Båtelson till Dagens Apotek.

Men nu, bara ett drygt halvår efter att de nya direktiven antagits av en extrainsatt bolagsstämma, är stand still alltså avblåst och Apoteket har aviserat en satsning på just vertikal integration.

Gjorde den gamla styrelsen en felbedömning av direktiven?

– Med facit i hand kan vi ha gjort en felbedömning så till vida att mycket av direktiven inte har satts i verket. Det finns en viss risk för att konkurrerande företag stämmer Apoteket för att stand still inte efterlevts.

Hade ni klart för er att stand still skulle upphöra redan inom ett halvår?

– Nej, det var svårt att bedöma de tidsmässiga ramarna för stand still.

Gjorde ni en för negativ tolkning av vad stand still skulle innebära för Apotekets del?

– Det är mycket möjligt. Men det är för tidigt att säga, det får framtiden utvisa. Jag ser ingen möjlighet att vi hade kunnat resonera annorlunda vid det aktuella tillfället.

Hade styrelsen kunnat komma till en annan slutsats om direktiven varit tydligare?

– Det är svårt att säga, men skrivningarna om Apoteket Farmaci kunde definitivt ha varit tydligare och ha gjorts lättare för styrelsen att bedöma. Den delen är extremt otydlig, säger Per Båtelson.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev