Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Oväntat höga kostnader för vaccinet mot svininfluensa

Publicerad: 22 juli 2009, 13:40

Notan för de beställda vaccinen mot svininfluensa kom som en chock för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Sverige har beställt 18 miljoner doser vaccin mot den nya influensan A(H1N1), två doser till var invånare. Kostnaden överraskade Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Ett vanligt influensavaccin kostar 35 kronor per dos. Den här gången tar de 65 kronor per dos. Den prisökningen kom som en kalldusch för oss. Totalt blir det 1,3 miljarder kronor, säger han till Svenska Dagbladet.

Nu kritiserar han läkemedelsföretagens höga prissättning. Han kan inte se någon anledning till att vaccin mot svininfluensa ska vara mycket dyrare än andra influensavaccin då företagen redan har de anläggningar som krävs för produktion.

– Det är uppenbart att vaccinbolagen tjänar otroligt mycket pengar på detta. Känslan är ju också att det är väldigt stora särintressen som styr här i bakgrunden, säger han.

Jonas Vikman är informationschef på läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline som tillverkar och säljer vaccinet. Han säger till Svenska Dagbladet att han inte tycker att priset är konstigt.

– Det här är en extremt svår order – att på kort sikt tillverka en sådan stor mängd vaccin. En sådan här världsomfattande pandemi har vi faktiskt inte haft på över 40 år.

Han påpekar också att företaget, via världshälsoorganisationen WHO, har skänkt bort 50 miljoner vaccindoser till utvecklingsländer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev