Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Paracetamol gav plus i kassan

Publicerad: 23 februari 2017, 12:02

Foto: Niklas Larsson/Thinkstock, montage Dagens Apotek

Apoteken gjorde sammantaget ett bättre ekonomiskt resultat 2016 än tidigare år. Men vinstmarginalerna är långt ifrån så goda som de förutspåddes bli före omregleringen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenFörskrivning

Dagens Apotek har rapporterat om apotekskedjornas bokslut de senaste veckorna och tendensen är förbättrade rörelseresultat och ökad försäljning.

Enligt Johan Davidson, chefsekonom på Sveriges Apoteksförening, finns det huvudsakligen två skäl till det.

– Det ena är att omstrukturerings- och integrationskostnader från tidigare år har fått genomslag i form av lägre kostnader 2016, säger han.

Framför allt hade Apotek Hjärtat stora kostnader för integrationen med Cura 2015. Även Apoteket AB har omstrukturerat tidigare år, vilket har fått genomslag i form av bättre resultat förra året.

Det andra skälet som Johan Davidson pekar på är att den totala volymen av sålda läkemedelsförpackningar ökade mer än på länge under 2016.

En förklaring till det är att försäljning av paracetamol i tablettform i vanlig handel förbjöds i slutet av 2015, vilket gjort att den försäljningen nu sker helt på apoteken. Johan Davidson framhåller att den totala försäljningen av paracetamol ändå minskat sedan förbudet för försäljning utanför apotek trädde i kraft.

Många fristående apotek och en av kedjorna kämpar fortfarande med att få plus och minus att gå ihop – Johan Davidson

Men det är inte bara det receptfria sortimentet som ökat.

– Försäljningen av förskrivna läkemedel ökade med drygt 2 procent under 2016, konstaterar Johan Davidson.

Vad kan det bero på?

– Det beror på ändrade förskrivningsmönster och befolkningsökningen. Tidigare har det stått rätt still vad gäller försäljningen av receptbelagt.

Johan Davidson bedömer 2016 som ett i stort bra år för apoteksbranschen.

– Men många fristående apotek och en av kedjorna kämpar fortfarande med att få plus och minus att gå ihop, påpekar han.

Den kedja han syftar på är Lloyds Apotek som gick 56 miljoner kronor minus i senaste resultatredovisningen. Till skillnad från de andra kedjorna har Lloyds inte redovisat resultat för helåret 2016 än eftersom kedjan har brutet räkenskapsår.

Johan Davidson framhåller också att de resultat som man nu ser i apoteksbranschen fortfarande är långt ifrån vad som förutspåddes före omregleringen.

– Jag håller på att sammanställa resultaten för vår branschrapport och kan redan nu se att rörelsemarginalen landar på lite över 3 procent för apoteksmarknaden som helhet. Det är en förbättring, men det är fortfarande långt från de 5-6 procent som man trodde att apoteken skulle tjäna.

Han påpekar att det inte fanns något löfte om att apoteksföretagen skulle ha marginaler i den nivån, men att det ingick i de scenarier som togs fram inför omregleringen.

– En del aktörer valde att gå in på marknaden med de marginalerna i åtanke och en del valde att avstå för att de tyckte att det var för lågt. Det är också så att apoteksmarknaden totalt sett nu lyckats nå upp till ungefär den resultatnivå i kronor räknat som Apoteket AB redovisade före omregleringen, så det är inga jättevinster vi talar om.

Relaterat material

Näthandeln lyfte Apotek Hjärtat

Kronans marknadsandel minskar

Rekordresultat ger Apoteket AB råg i ryggen

Apoteksgruppen ökar försäljningen

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev