Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Paracetamol granskas av EMA

Publicerad: 11 juli 2016, 12:08

Foto: Thinkstock

Läkemedelsverket har bett den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att granska paracetamol med så kallad modifierad frisättning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Orsaken är flera fall av överdosering de senaste åren, skriver Läkemedelsverket på sin webbplats.

Enligt myndigheten är den vanliga provtagnings- och behandlingsstrategin vid överdoser inte tillämplig på modifierad frisättning. Sådana överdoser är mer oförutsägbara då den maximala plasmakoncentrationen kan uppträda sent. Höga plasmakoncentrationer kan också kvarstå under en längre tid än vid överdosering av andra paracetamolberedningar, enligt Läkemedelsverket.

Därför ska nu EMA:s säkerhetskommitté PRAC utvärdera nytta och risker med paracetamoltabletter med modifierad frisättning och depottabletter innehållande paracetamol.

I avvaktan på resultatet hänvisas patienter som har frågor om sina värktabletter att ta kontakt med läkare eller apotekspersonal.

Läkemedelsverket gick nyligen ut med nya riktlinjer vid överdos med Alvedon 665 mg med modifierad frisättning. Budskapet var att plasmakoncentrationer behöver följas under längre tid och en högre underhållsdos av antidoten N-acetylcystein kan behöva ges.

Relaterat material

Säljstopp i matbutik gav inte färre förgiftade

Fler förgiftade med paracetamol

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev