Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Paracetamol har vuxit i flera år

Publicerad: 11 januari 2011, 16:56

Försäljningsökningen för receptfria läkemedel med paracetamol började redan före omregleringen, enligt en rapport från tankesmedjan Timbro.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– Det går inte att säga att det är avregleringen som har orsakat försäljningsökningen av paracetamol utan trenden fanns tidigare, säger Lydiah Wålsten, ansvarig för miljö, tillväxt och konsumtion på Timbro, i ett pressmeddelande.

Försäljningsuppgången påbörjades redan 2008 och trenden har fortsatt, konstaterar Timbro som analyserat statistik från Apotekens Service AB mellan 2006 och 2010.

Att sälja receptfria läkemedel på andra försäljningsställen än apotek blev tillåtet den 1 november 2009.

Bakgrunden till rapporten är bland annat diskussionen om risken för att tillgången till paracetamol på vardagliga inköpsställen skulle stimulera till en kraftigt ökad försäljning. Farhågor har framförts om att detta skulle kunna leda till överkonsumtion eller missbruk, främst bland unga kvinnor, skriver Timbro i rapporten.

Men enligt tankesmedjan visar statistiken att omregleringen av apoteksmarknaden inte har lett till någon kraftig konsumtionsökning av värktabletter med paracetamol.

Från 2006 till september 2010 har försäljningen av värktabletter med paracetamol ökat med totalt 23 procent. Det är en något större ökning än av försäljningen av receptfria läkemedel totalt, som växte med 19 procent under samma period. Försäljningen av receptbelagd medicin har ökat med 7 procent sedan 2006.

Timbro har tittat på försäljningen av läkemedlen Alvedon, Curadon, Panodil, Paracetamol och Reliv.

Mellan år 2006 och 2008 ökade försäljningen av dessa värktabletter med i snitt 3 procent per år. Mellan år 2008 och 2009 steg försäljningen med 9,5 procent. Därefter har ökningen varit 9 procent.

I rapporten ”Glesbygden starkast ut” konstaterar Timbro även att försäljningen av receptfritt har ökat mest i Jämtland, Värmland, Västerbotten, Västernorrland och Dalarna. En rimlig tolkning är att underkonsumtionen tidigare varit störst i glesbygdslänen, anser Timbro.

Timbros uppdrag är bland annat att bilda opinion för marknadsekonomi och fri företagsamhet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News