Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Paracetamol kopplas åter till beteendeproblem

Publicerad: 16 augusti 2016, 11:19

Foto: Thinkstock

En ny studie ger ytterligare belägg för att mödrar som tar det smärtstillande läkemedlet paracetamol under gravidideten löper ökad att risk föda barn som senare får beteendeproblem.


Liknande fynd har rapporterats förut, men det har varit svårt att veta att sambandet inte beror på andra omätbara sociala faktorer. Men denna gång anser brittiska forskare att de har mer stöd för att sambandet verkligen kan vara kausalt.

I deras studie fanns nämligen ingen ökad risk för beetendeproblem när mamman hade tagit paracetamol efter gravidideten eller om partnern gjorde det, vilket därmed skulle öka sannolikheten att det handlar om ett äkta orsakssamband när paracetamol tas just under gravidideten.

Resultaten bygger på en analys av en brittisk framåtblickande studie av kvinnor som födde barn april 1991 och december 1992. Användning av paracetamol under graviditetsvecka 18 och 32 var kopplat till att barnet hade symtom på hyperaktivitet. Användningen under vecka 32 var också kopplad till ökad risk för känslomässiga störningar och ”generella svårigheter” hos barnet.

Forskarna lyfter fram flera svagheter i studien som att de saknar information om längd på behandlingen av paracetamol och hur stora doser som togs. Fler studier behövs därför för att eventuellt bekräfta resultaten, för att hitta en möjlig mekanism och för att testa andra möjliga förklaringar till sambandet, skriver forskarna.

Läs abstract till studien:

Evie Stergiakouli med flera. Association of Acetaminophen Use During Pregnancy With Behavioral Problems in Childhood Evidence Against Confounding. Jama Pediatrics, publicerad online den 15 augusti 2016.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev