Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Partihandlare mister tillstånd

Publicerad: 24 oktober 2016, 07:46

UPPDATERAD. Läkemedelsverket drar tillbaka tillståndet för en partihandlare i Ystad sedan förfalskade hiv-läkemedel nått tyska patienter. Myndigheten har också polisanmält företaget för brott mot läkemedelslagen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Pharmera Gothia Pharmaceutical, med vd Sverker Littorin, mister sitt tillstånd som partihandlare. Läkemedelsverket anser att företagets hantering av läkemedel har gjort att förfalskningar av Gileads hiv-preparat Viread och Truvada kommit in i den legala distributionskedjan.

– Den här partihandlaren har inte följt god distributionssed utan har handlat med läkemedel som sedan visat sig vara förfalskade. Det var inte så att man visste att de var förfalskade när de handlade med dem, men det finns krav på att man har ett system som fångar upp förfalskningar, säger Emil Schwan, läkemedelsinspektör vid Läkemedelsverket, till Dagens Apotek.

Läkemedelen såldes vidare till Tyskland och det var där som förfalskningen upptäcktes. Fast det skedde så sent att en av satserna fick dras tillbaka ända från patientnivå.

– Det hade hunnit hela vägen till tyska hiv-patienter. De här partierna har inte nått Sverige, säger Emil Schwan.

Hur vanligt är det tillståndet ryker för en partihandlare?

– Det är inte vanligt. Vi har inte gjort det mot ett företags vilja så länge som jag har jobbat på Läkemedelsverket, och jag började här 2012, säger Emil Schwan.

En partihandlare är tvingad att meddela Läkemedelsverket i sitt land vid minsta misstanke om att förfalskade läkemedel kan ha nästlat sig in i den legala distributionskedjan. Det var också så svenska Läkemedelsverket fick nys om förfalskningarna i Tyskland.

– Den tyska kunden hade hört av sig till Pharmera, så det var Pharmera som kontaktade oss. Då började vi titta på hanteringen. I det här fallet drabbade det inte någon i Sverige, men ur vårt hänseende spelar det ingen roll. Att det når ut till patienter är ytterst allvarligt och det är något som vi har tittat på med tyska myndigheter, säger Emil Schwan.

Beslutet kan överklagas.

I förra veckan återkallade Läkemedelsverket tillstånden för fyra apotek då myndigheten ansåg att patientsäkerheten var hotad.

Relaterat material

Fyra apotek mister sina tillstånd

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev