Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Partihandlare överklagar indraget tillstånd

Publicerad: 23 november 2016, 14:54

Pharmera Gothia Pharmaceutical vill ha tillbaka sitt tillstånd som partihandlare.

Foto: Thinkstock

Pharmera Gothia Pharmaceutical i Ystad har överklagat Läkemedelsverkets beslut att dra in partihandlartillståndet för bolaget efter att falska hiv-läkemedel upptäckts i Tyskland.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Beslutet överklagades först till förvaltningsrätten som avslog fallet. Då tog Pharmera, med vd Sverker Littorin, frågan vidare till kammarrätten som ännu inte har avgjort saken, skriver nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Som Dagens Apotek tidigare berättat anser Läkemedelsverket att bolagets hantering av läkemedel gjort att förfalskningar av Gileads hiv-preparat Viread och Truvada nått den legala distributionskedjan och sålts till tyska patienter.

Av överklagandet framgår att Pharmera har importerat läkemedlen från Serbien och sedan levererat dem vidare till Tyskland, trots att bolaget saknar tillstånd för import av läkemedel från land utanför EU/EES.

Pharmera menar dock att det inte handlar om import, utan om distribution av läkemedel inom EU via bolagets partihandelstillstånd. Bolaget har köpt läkemedlen från EU-landet Bulgarien varifrån de fördes till en så kallad frizon i Serbien, enligt överklagandet.

Läkemedelsverket delar inte den synen, utan anser att läkemedlen är köpta från ett bolag i Serbien och att de har levererats från en adress i Serbien, som är ett land utanför EU. Myndigheten tycker också att Pharmera borde ha upptäckt att läkemedlen var förfalskade, särskilt med tanke på hur de hade köpts in.

Relaterat material

Partihandlare mister tillstånd

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev