Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Patentskydd på Cozaar förlängs

Publicerad: 15 juli 2009, 09:59

Generikaföretagen får vänta på att sälja blodtrycksmedlet losartan. Patentskyddet på originalpreparatet Cozaar har nämligen förlängts fram till och med februari 2010.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Blodtrycksläkemedlet Cozaar (losartan) lanserades på den svenska marknaden år 1994 som det första i den nya klassen angiotensinreceptorblockerare.

Patentskyddet på Cozaar löper egentligen ut i september 2009. Men företaget MSD, som marknadsför läkemedlet, ansökte tidigare i år om förlängt så kallat tilläggskydd. MSD hänvisar till en EG-förordning som innebär att patentskyddet på läkemedel kan förlängas som belöning för genomförda studier på barn.

I måndags, den 13 juli, beslutade Patent- och registreringsverket att bevilja företagets ansökan. Därmed förlängs skyddstiden fram till och med den 1 mars 2010.

År 2008 såldes Cozaar för sammanlagt 200 miljoner kronor på de svenska apoteken. Det var därmed det 16:e mest sålda öppenvårdsläkemedlet i landet.

Beslutet från Patent- och registreringsverket innebär att landstingen under en period går miste om stora besparingar i läkemedelskostnad, då flera företag legat i startgroparna för att få börja sälja generiskt losartan.

Patentskyddet på preparat där Cozaar kombineras med ett tiaziddiuretikum går ut i början på 2010. Dessa läkemedel sålde för ytterligare 160 miljoner kronor år 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev