lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Patienter blir utan subvention för piller

Publicerad: 22 oktober 2012, 08:57

Apotekare lämnar ut för dyra mediciner till danska patienter, för att läkare skriver ut recepten fel.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Patienter i vårt grannland Danmark får betala för mycket för sina läkemedel. Många läkare låter bli att undersöka om patienten kan få subvention och fyller därmed i receptet felaktigt, skriver danska Dagens Medicin som citerar 24timer.

Fler än nio av tio apotekare upplever dagligen att läkare har skrivit fel på recept just när det gäller subventionen. Det visar en undersökning med enkät och djupintervju bland 100 apotekare och apoteksanställda i Danmark. Många av de här felen låter apoteken passera eftersom de inte lyckas få tag på läkaren som har skrivit ut receptet. Flera gånger varje vecka upplever 89 procent av apotekarna att de tvingas låta bli att ge subvention på grund av detta. I stället lämnar man ut medicin som är för dyr.

Stickkontroller visar att ett vanligt apotek, med 700-800 receptexpeditioner om dagen, expedierar cirka 40 recept varje dag där apotekaren accepterar läkarfel. Oftast har läkaren glömt att fylla i om patienten har rätt till subvention. Det kan också röra sig om att läkaren har lämnat fel upplysningar om patienten, vilket gör att receptet inte uppfyller kraven för subvention.

Det danska läkarförbundet känner till problemet. Förbundet anser att reglerna för subvention är för komplicerade vilket leder till att läkare feltolkar reglerna eller glömmer bort att tillämpa dem.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev