Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Patientförbunden populära hos apoteken

Publicerad: 2 februari 2015, 13:27

I ett samarbete mellan en kedja och ett patientförbund erbjuds gratis mätningar av blodtryck på apotek.

Foto: Thinkstock

Det blir allt vanligare att apotekskedjor etablerar samarbeten med patientföreningar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Förra veckan meddelande Kronans Apotek att kedjan inleder ett samarbete med Riksförbundet Hjärt-lung och nyligen presenterade Apotek Hjärtat ett samarbete med Reumatikerförbundet.

Apoteket AB jobbar med flera patientföreningar och har återkommande möten flera av förbunden.  Också Lloyds uppger för Dagens Apotek att företaget har samarbeten på gång.

– Vi söker själva kontakt och föreslår samarbeten för att i ännu högre grad kunna förstå olika patientgruppers behov kopplat till vår verksamhet, säger Fredrik Ljungström, marknads- och försäljningsdirektör på kedjan.

Från apotekens sida framhålls att det är ett sätt att nå ut till patienterna.

– Om vi kan möta en viss patientsgrupps behov blir vi konkurrenskraftiga, säger Fredrik Ljungström.

Patientförbunden ser också fördelar med att de står högt i kurs som samarbetspartners.

– På apotek kan vi träffa människor som kan få stöd av vårt förbund, säger Inger Ros, ordförande i Riksförbundet Hjärt-lung.

Förutom att Hjärt-lung arbetar ihop med Kronans Apotek driver förbundet också gemensamma projekt med Apoteket AB. Den här månaden får lokala representanter berätta om förbundet på kedjans apotek.

– Det är ett bra tillfälle eftersom de har utsett februari till hjärtemånaden. På 180 av våra apotek kommer vi också att erbjuda gratis blodtrycksmätning på Alla hjärtans dag den 14 februari, berättar Maria Andersson, pressansvarig för Apoteket AB.

Samarbeten mellan apotekskedjor och patientförbund kan se olika ut. Det kan handla om att personal får särskild utbildning av representanter från ett förbund eller att apoteken erbjuder särskild rådgivning och information till kunderna. Det kan också ske gemensamt lobbyarbete för att påverka beslut.

Patientföreningar har tidigare ibland fått kritik för samarbeten med läkemedelsföretag. Men Inger Ros, på Riksförbundet Hjärt-lung, anser inte att samarbeten med apotek är problematiska för förbundet eller medlemmarna så länge båda parter är tydliga motvarandra.

– Om vi har tydliga avtal där våra respektive mål framgår ser jag inte en sådan risk. Det handlar om att vi kan nå människor som behöver få kunskap om sin sjukdom. Och vi får möjlighet att vara ute och berätta om vad vi ställer för krav och vad vi tycker att samhället ska göra för att stötta våra medlemmar, säger hon.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev