Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Patientsäkerheten ökar med kompetensutveckling”

Publicerad: 20 juni 2017, 08:40

Shadé Jalali, utredare på Unionen

Det är en stressad och pressad vardag på apoteken, skriver Unionens utredare Shadé Jalali.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Om man jämför med år 2008 är det fler apotek i dag men färre anställda samtidigt som öppettiderna blivit längre. Ensamarbete förekommer oftare och i de mest alarmerande berättelser vittnar personalen om situationer där de inte hinner äta lunch eller ens gå på toa.

Den pressade arbetsmiljön gör apoteken mer sårbara och hotar patientsäkerheten. Men den hotas också av att personalen inte hinner få nödvändig kompetensutveckling. Detta i en tid när apotekens tjänsteutbud förändras och ökar och att nya läkemedel kommer till marknaden. Det ställer krav på att vara påläst och ständigt uppdaterad gällande rådande regler och föreskrifter.

Kompetensutveckling blir oftare bortprioriterat när bristen på tid blir alltmer alarmerande. Det hotar apotekens viktigaste uppdrag – att ge rådgivning om och tillhandahålla läkemedel och apotekens egenvårdsprodukter.

I Unionens senaste kompetensbarometer svarade endast 62 procent av medlemmarna att de hade kompetensutvecklat sig under senaste året. Enligt Farmaciförbundets senaste kompetensbarometer ansåg fler än hälften av apotekspersonalen som hanterar läkemedel mot kund, att de behöver mer kompetensutveckling för att säkra patientsäkerheten. En av fem ansåg sig behöva mer kompetensutveckling för att hålla sig uppdaterad och utvecklas i arbetet.

Men hur ska de kunna kompetensutveckla sig om det inte finns tid till det? Här finns ett problem som behöver lösas. Apoteken måste med de medel som krävs se till att all personal, apotekare, apotekstekniker, receptarier, säljare med mera, ständigt får tid till kompetensutveckla sig – på arbetstid.

På så sätt kommer Apotekens grundläggande uppdrag – att ge råd om läkemedel till patienter – öka. Kompetensutveckling ger helt enkelt ett tryggare och säkrare skydd för patienters hälsa!

SHADÉ JALALI UTREDARE INOM FARMACI OCH HÄLSA, UNIONEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev