Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Periodens vara mer poppis med nya regler

Publicerad: 19 februari 2016, 12:04

Apoteksbranschen skriver under på att periodens vara fungerar bättre sedan TLV skärpte reglerna. Fast det går fortfarande att vässa systemet ytterligare.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

– Vår uppfattning är att det blivit bättre både vad gäller leveranser och att fler kunder får sina läkemedel direkt. Vi ser fortfarande möjligheter att göra systemet ännu bättre och hoppas kunna fortsätta en positiv dialog med TLV om det, säger Magnus Frisk på Apoteket AB:s kommunikationsavdelning.

Tongångarna är ungefär desamma hos Sveriges apoteksförening.

– Det har blivit bättre och vi har färre byten av periodens vara. Det är klart att när en sanktionsavgift hänger över huvudet på en så skärper läkemedelsbolagen till sig, säger vd Johan Wallér till Dagens Apotek.

Han är samtidigt noga med att understryka att det nya regelverket kom till för att det tidigare rådde en smått kaotisk situation ute på apoteksgolven kring leveranserna.

– Ibland hade vi periodens vara som räckte i tre dagar på apoteken, och så blev en ny vara utsedd som räckte i fyra dagar… Det skapade enorma problem på apoteken, säger Johan Wallér.

Målet är förstås att inga byten ska behöva ske på grund av att uteblivna leveranser. Fast där är läkemedelsindustrin inte ännu, fortfarande är det så att apoteken varje månad måste skifta till en ny periodens vara på grund av att läkemedelsbolag missar att leva upp till sina åtaganden.

– Jag tycker att det är lite märkligt. Regelverket säger att man ska anmäla att man vill vara periodens vara, och när man blir det ska man kunna garantera leverans hela månaden. Varför är det inte 100 procent? säger Johan Wallér.

Fast så länge som det går åt rätt håll och blir bättre ser han ingen anledning till att vässa dagens regler.

– Man måste ha lite tålamod. Alla måste lära sig att det är ett nytt regelverk och en ny värld, säger Johan Wallér och fortsätter:

– Det här ska inte vara ett problem för apoteken. Vi ska expediera en viss vara som myndigheten har sagt att vi ska expediera och vi ska ge en god rådgivning när vi gör det.

Relaterat material

Säkrare leverans av periodens vara

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev