Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Personalen ska certifieras

Publicerad: 10 juni 2011, 13:58

Innan provtagningar på kunder kan återupptas ska Doc Morris certifiera all personal. Det framgår av företagets lex Maria-anmälan om de lansetter som användes två gånger.


I mitten av april togs blodprov med lansetter som redan hade använts, i samband med ett hälsotest på ett apotek i Sollentuna. Nu har Doc Morris lämnat in en lex Maria-anmälan om händelsen till Socialstyrelsen.

Där framgår det bland annat att all personal kommer att certifieras, innan företaget fattar beslut om i fall provtagningen ska återupptas på något apotek eller inte.

”Ett internt kvalitetsarbete har genomförts på det berörda apoteket i Sollentuna”, skriver Doc Morris i anmälan. Företaget har också genomfört kvalitetskontroller, som enligt företaget visar att inget liknande hänt på de två andra apotek i kedjan som också erbjöd tjänsten.

Som Dagens Apotek tidigare har berättat var orsaken till händelsen att använda lansetter inte hade kasserats som de skulle. I stället låg de framme på det bord där testerna utfördes. En apoteksanställd trodde att de använda lansetterna var nya och det ledde till att tolv lansetter användes två gånger vardera.

Tio av de tolv kunderna har nu identifierats. Smittskyddsläkaren i Stockholm har enligt lex Maria-anmälan givit Doc Morris beskedet att smittorisken bedöms vara minimal och att kunderna bedömdes tillhöra en lågriskgrupp.

Relaterat material

Socialstyrelsen ska utreda misstag vid provtagning

Välkomnar tydligare regler

Lansett tas upp i riksdagsfråga

Doc Morris har anmält blodprov

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News