torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Poäng hos konkurrent

Publicerad: 2 mars 2012, 15:38

Kunder med Icas betalkort får ingen bonus på receptbelagda läkemedel hos Cura-apoteket – däremot hos konkurrenterna.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har förbjudit både Kronans Droghandel och Cura-apoteket att ge sina kunder medlemspoäng när de köper läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.

Båda apotekskedjorna har överklagat besluten. För Cura-apotekets del väntar ett avgörande i förvaltningsdomstolen i Stockholm. Vinner TLV så innebär det dock ingen förändring i företagets verksamhet, enligt Håkan Magnusson, Cura-apotekets affärschef.

– När TLV tog det ursprungliga beslutet för ett år sedan tog vi bort all bonusgivning på läkemedel inom förmånen. Via IT-systemet undantas allt som är receptbelagt från bonus, säger han till Dagens Apotek.

Cura-apoteket ägs av Ica. De kunder som använder medlemskortet Ica-kortet får bonuspoäng, när de handlar till exempel egenvård och handelsvaror hos Cura-apoteket.

Samma sak gäller om de använder något av betalkorten Ica Bankkort, Ica Bankkort Plus eller Maestro. Men inga bonuspoäng registreras alltså när kunden köper receptbelagda läkemedel.

Om kunden använder något annat företags betalkort, kan han eller hon däremot få poäng inom andra bonussystem. I de fallen styr nämligen inte Cura-apoteket över vilka inköp som genererar poäng. Samma sak gäller dem som använder Icas betalkort hos andra apotekskedjor.

– Vi får den paradoxala situationen att om man har ett Medmera-kort med betalfunktion, då får man bonus om man handlar på Cura-apoteket. Och har man ett Ica-kort med betalfunktion så får man bonus på Kronans Droghandel. Men om man går till sitt hemapotek får man ingen bonus, säger Håkan Magnusson.

Orsaken till TLV:s förbud är att bonuspoängen kan omvandlas till värdecheckar. Det innebär enligt myndigheten en rabatt på receptbelagda läkemedel, vilket är förbjudet utom när det gäller parallellimporterade läkemedel utan generisk konkurrens. Håkan Magnusson tycker att beslutet är principiellt felaktigt.

– Vi håller inte med TLV om att det här är en rabattering, säger han.

Håkan Magnusson vill dock inte uttala sig om Cura-apotekets möjligheter att vinna den kommande förhandlingen. Nyligen gav kammarrätten i Stockholm TLV rätt mot Kronans Droghandel.

– Det är klart att det förbättrar väl inte utsikterna, säger Håkan Magnusson.

Cura-apoteket har inte tagit ställning till om företaget går vidare med frågan, i fall överklagandet avslås i förvaltningsrätten.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev