torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Premiär för rekommendationer vid restless legs-syndrom

Publicerad: 6 maj 2009, 17:22

Ett läkemedel mot Parkinsons sjukdom ska användas mot restless legs-syndrom. Det föreslår Läkemedelsverket i nya rekommendationer som publiceras i dag.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLäkemedelsverketFassApoteksmarknadenLäkemedel

Vid mildare former av restless legs syndrom, RLS, där farmakologisk behandling bedöms nödvändig rekommenderas behandling med levodopa, ett medel mot Parkinsons sjukdom, vid behov.

– Alla EU-länder, däribland Sverige, har inte tagit in levodopa i Fass vid restless legs, men vi rekommenderar det i alla fall, utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, vid lättare besvär, säger Jan Ulfberg, docent och överläkare vid sömnlaboratoriet på Avesta lasarett i Dalarna.

Han har suttit med i den expertgrupp som har utarbetat de första behandlingsrekommendationerna för denna vanliga sjukdom, rekommendationer som Läkemedelsverket publicerar i dag, onsdag den 6 maj.

Och enligt Jan Ulfberg är behovet av behandlingsrekommendationer stort.

– Det är en vanlig sjukdom och många läkare ringer Läke­medels­verket och frågar om råd hur den bäst ska behandlas, säger Jan Ulfberg.

Mellan 5 och 15 procent av den vuxna befolkningen drabbas av restless legs och mellan 2 och 3 procent har så pass svåra besvär att sjukdomen kräver behandling.

– Restless legs är onekligen en folksjukdom. Det är en neurologisk sjukdom som ger en krypande känsla i underbenen och/eller armarna. Patienterna upplever att det obehagliga försvinner om de rör på sig, därav namnet, säger Jan Ulfberg.

Men sjukdomen kan vara svår att upptäcka eftersom patienterna oftast söker på grund av något helt annat, nämligen sömnbrist.

Vid måttlig till svår RLS rekommenderar Läkemedelsverket i första hand intermittent eller regelbunden behandling med pramipexol, ropirinol eller rotigotine till kvällen. Det är så kallade dopaminagonister, som har liknande effekt som signalsubstansen dopamin i hjärnan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev