Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Priser för generika ska gälla fyra månader enligt TLV-förslag

Publicerad: 24 augusti 2009, 07:35

TLV föreslår att tidsperioden som priset gäller för generika förlängs från en till fyra månader. Därmed följer man förslaget i ett remissvar från Apoteket AB i våras.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Som Dagens Apotek kunde rapportera förra veckan vill Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, förlänga tidsperioden som ett visst generikum har företräde till marknaden. I dag är denna så kallade prisperiod en månad lång.

Bakgrunden är bland annat den nya regel som innebär att apoteken måste byta till det billigaste utbytbara läkemedlet som är tillgängligt på marknaden. I dag räcker det med att byta till det billigaste som finns på apoteket.

Denna regel har av flera remissinstanser antagits bli krävande ur varuhanteringssynpunkt och leda till en lång rad returer av läkemedelsförpackningar till grossisterna eller fabrikanterna.

Kronans Droghandel varnade i sitt remissvar i våras exempelvis för en omfattande ”returcirkus”.

Enligt flera röster i apoteksdebatten skulle en längre prisperiod kunna förenkla för apoteken, och också vara en fördel för patienten, eftersom det skulle ge färre byten.

TLV meddelar nu att man kommer att föreslå att prisperioden förlängs till fyra månader, vilket är precis vad Apoteket AB föreslog i sitt remissvar i våras. TLV vill att förändringen ska börja gälla redan från årsskiftet.

– Förändringarna som vi föreslår kommer att leda till färre läkemedelsbyten vilket underlättar för patienterna. Det kommer också att leda till ökad leveranssäkerhet, lägre kostnader samt underlätta hanteringen för tillverkare, distributörer och apotek, säger Magnus Thyberg, projektchef för TLV:s arbete med apoteksomregleringen, i ett pressmeddelande.

I en artikel i Dagens Apotek förra veckan, se artikel länkad här intill, krävde generikaföretagens branschorgan FGL att framförhållningen mellan beslut och prissättningsperiod också måste förlängas, om prisperioderna förlängs.

På denna punkt får generikabolagen sin vilja igenom i TLV:s nya förslag. TLV föreslår nämligen även att perioden mellan beslut och prissättningsperiod förlängs till fyra månader.

En möjlig nackdel med längre prisperioder kan vara att det i vissa fall tar längre tid för prissänkningar att slå igenom efter en patentutgång.

– Ja, så kan det vara, men vi arbetar på detaljerna kring förslaget och exakt hur vi utformar det är inte klart, säger Magnus Thyberg till Dagens Apotek.

I morgon, tisdag, håller TLV ett seminarium om apoteksmarknadens omreglering, med inriktning på myndighetens föreskrifter. Representanter från Läkemedelsverket deltar också.

Apoteket kritiskt mot TLV:s förslag om generikabyte Generikaföretag kritiska mot TLV-förslag om förtursperioder Generika får förlängd förtur

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev