Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

”Priskriget inom e-handeln osunt”

Publicerad: 15 Maj 2017, 12:21

Tony Johansson, vd för Apoteksgruppen.

Tony Johansson, vd Apoteksgruppen, reagerar på de större e-handelsapotekens lågpriskampanjer på receptfria läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

De nuvarande prisnivåerna är inte kommersiellt uthålliga för någon aktör, anser han.

 – Det är osunt att priskriga om paracetamol och dumpa ut stora volymer, säger Tony Johansson till Dagens Apotek.

De större kedjornas näthandel inledde sina lågpriskampanjer i slutet av förra året och priskriget har fortsatt under första kvartalet i år.

– Att sälja paracetamol för 10 kronor på nätet tycker jag inte riktigt hänger ihop med apotekens roll. Om man priskrigar med hårschampo är en sak, men vi tycker att den här typen av läkemedel inte bör säljas utan relevant rådgivning. Jag kan inte se hur relevant rådgivning rent ekonomiskt är möjligt på de låga prisnivåer som nu råder, fortsätter han.

För att komma till rätta med de eskalerande samtalen till Giftcentralen om förgiftningar orsakade av paracetamolanvändning drog myndigheterna tillbaka försäljningen av paracetamol från detaljhandeln i oktober 2016.

Fanns ett uttalat krav från myndigheterna på att paracetamolen därefter skulle säljas med rådgivning?

– Tanken med att paracetamol i tablettform enbart skulle säljas på apotek var just för att säkerställa att läkemedlet säljs med rådgivning, påpekar Tony Johansson

Frågar kunderna som köper paracetamol på apotek efter rådgivning?

– Vi arbetar hela tiden med våra medarbetare och uppmanar dem att säkerställa så att kunderna följer de rekommendationer som finns, och att de upplyser om risker med förgiftning vid överdosering.

Priskrigar kedjorna också om andra produkter på nätet?

– Det finns massor av andra receptfria produkter där prisdumpning på nätet pågår, till exempel säljs också vissa generikaprodukter på nätet för 10 kronor, säger Tony Johansson.

Priskriget har i viss mån påverkat också Apoteksgruppens försäljning under perioden. Försäljningen på vissa receptfria läkemedel har blivit något sämre medan det är god tillväxt inom övriga typer av varor, enligt Tony Johansson. Hur stor andel av Apoteksgruppens totala försäljning som sker via e-handel vill han inte säga.

En del av den pågående apoteksmarknadsutredningen handlar om just rådgivning i samband med e-handel.

– Där kommer vi i vårt remissvar att understryka att receptfria läkemedel endast bör få säljas med rådgivning från en kvalificerad rådgivare. Vad utredningen resulterar i och var det sedan landar har jag ingen aning om, säger Tony Johansson.

Också Sveriges Apoteksförenings Branschrapport 2017 tar upp frågan. ”Apoteksbranschen vill införa ett så kallat farmaceutsortiment av läkemedel. Receptfria läkemedel som enbart får säljas efter rådgivning av farmaceut på apotek skulle tillgängliggöra mer bra läkemedel till fler patienter”, skriver föreningens vd Johans Wallér i rapportens förord.

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev